Rengeteg mindent tudsz. Nem, ezek nem üres szavak – mindannyiunknak vannak komoly belső értékei. És biztos vagyok benne, hogy Te is rengeteg olyan hasznos képességgel rendelkezel, melyekkel megállíthatatlanul haladhatsz a céljaid felé. De tényleg arrafelé haladsz? Erről szól a következő tanmese.
*****
teve
A kicsi teve csendben feküdt anyukája mellett a homokban. Gondolkodott. Hiába törte azonban a fejét már jó ideje, sehogy sem jutott közelebb a megoldáshoz.
Anyu, kérdezhetek valamit?” – szólalt meg végül megtörve a hosszan tartó csendet.
„Persze kisfiam, kérdezz csak! Mit nem tudsz?” – biztatta édesanyja.
Anyu, nekünk miért van púp a hátunkon? Sehogy sem tudtam rájönni.”
„Tudod kisfiam, mi sivatagi állatok vagyunk.” – magyarázta az anyateve – „A púpunkban rengeteg tápanyagot és zsírt tudunk raktározni, így sokáig kibírjuk étlen-szomjan a nagy szárazságban.”
„Értem.” – felelte a kicsi teve – „És miért ilyen hosszúak a lábaink? És miért vannak ilyen nagy párnák a talpainkon?”
Az anyateve egyre lelkesebben magyarázott érdeklődő kisfiának: „Tudod, a lábaink tökéletesen alkalmazkodtak a sivatagban való meneteléshez: könnyen tudunk lépdelni anélkül, hogy nagyon belesüppednénk a homokba, és így hatalmas távolságokat tudunk megtenni.”
„Értem. És miért tudjuk bezárni az orrunkat és a füleinket? Nagyon furcsa nekem ez is.” – kérdezősködött tovább a kicsi teve.
Anyukája erre büszkén így felelt: „Ez a mi védelmünk a sivatagi homokviharok ellen.”
Ekkor a kicsi teve eltűnődött egy darabig, majd kis idő múlva így szólt: „Tehát a púpunkban tápanyagokat és zsírt raktározunk, hogy sokáig bírjuk a sivatagban étlen-szomjan… A lábaink azért ilyen hosszúak és párnásak, hogy könnyen tudjunk menetelni a sivatagi homokban… Az orrunkat és a füleinket azért tudjuk becsukni, hogy a homokviharban ne teljenek meg homokkal…”
„Így van, kisfiam.”
„De Anyu,” – folytatta a kicsi teve tűnődve – „akkor mit keresünk az állatkertben?”
*****
Lehet, hogy Te is rossz helyen vagy. Lehet, hogy az a rengeteg belső érték, amivel rendelkezel, egész életedben kihasználatlan marad, ha minden így marad, ahogy most van. De a rácsok mögé zárt szegény állatokkal ellentétben Neked van választási lehetőséged. Te szabad vagy. Egyetlen rabtartód van, és ez a saját agyad: a félelemeid, a kishitűséged, a másoknak való megfelelési kényszer, a beléd nevelt korlátok elfogadása. És az egyetlen felszabadítód is csak saját agyad lehet; merj elindulni, használd ki a benned lévő értékeket, és kövesd az álmaidad, mert ha Te nem éled úgy az életedet, ahogyan igazán szeretnéd, akkor senki más nem fogja – és nem is tudja – ezt megtenni helyetted.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Van a bölcsességnek egy nagy csapdája: mindenki azt hiszi, hogy
Tovább
Az egyik legnagyobb hazugság, amit egy másik embertől hallhatsz, így
Tovább
Vannak olyan dolgok az életünkben, amiknek nincsen ellenértékük. És bár
Tovább
Csak az időmet pazarlom. Egy gyakran hallott mondat, aminek sem
Tovább
Miért ne? Tényleg... miért ne lehetnél most, ebben a pillanatban
Tovább
Vannak dolgok, amiket hosszasan lehet magyarázni, de csak akkor érti
Tovább

One Comment

  1. Szabóná Salamon Ilona

    Köszönöm ,ez a mese igencsak gondolatébresztő számomra, sőt tettekre sarkal. Nem is filozofálgatok tovább , megyek és megteszem ami tőlem telik és a többit rábízom az Istenre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük