Rengeteg mindent tudsz. Nem, ezek nem üres szavak – mindannyiunknak vannak komoly belső értékei. És biztos vagyok benne, hogy Te is rengeteg olyan hasznos képességgel rendelkezel, melyekkel megállíthatatlanul haladhatsz a céljaid felé. De tényleg arrafelé haladsz? Erről szól a következő tanmese.
*****
teve
A kicsi teve csendben feküdt anyukája mellett a homokban. Gondolkodott. Hiába törte azonban a fejét már jó ideje, sehogy sem jutott közelebb a megoldáshoz.
Anyu, kérdezhetek valamit?” – szólalt meg végül megtörve a hosszan tartó csendet.
„Persze kisfiam, kérdezz csak! Mit nem tudsz?” – biztatta édesanyja.
Anyu, nekünk miért van púp a hátunkon? Sehogy sem tudtam rájönni.”
„Tudod kisfiam, mi sivatagi állatok vagyunk.” – magyarázta az anyateve – „A púpunkban rengeteg tápanyagot és zsírt tudunk raktározni, így sokáig kibírjuk étlen-szomjan a nagy szárazságban.”
„Értem.” – felelte a kicsi teve – „És miért ilyen hosszúak a lábaink? És miért vannak ilyen nagy párnák a talpainkon?”
Az anyateve egyre lelkesebben magyarázott érdeklődő kisfiának: „Tudod, a lábaink tökéletesen alkalmazkodtak a sivatagban való meneteléshez: könnyen tudunk lépdelni anélkül, hogy nagyon belesüppednénk a homokba, és így hatalmas távolságokat tudunk megtenni.”
„Értem. És miért tudjuk bezárni az orrunkat és a füleinket? Nagyon furcsa nekem ez is.” – kérdezősködött tovább a kicsi teve.
Anyukája erre büszkén így felelt: „Ez a mi védelmünk a sivatagi homokviharok ellen.”
Ekkor a kicsi teve eltűnődött egy darabig, majd kis idő múlva így szólt: „Tehát a púpunkban tápanyagokat és zsírt raktározunk, hogy sokáig bírjuk a sivatagban étlen-szomjan… A lábaink azért ilyen hosszúak és párnásak, hogy könnyen tudjunk menetelni a sivatagi homokban… Az orrunkat és a füleinket azért tudjuk becsukni, hogy a homokviharban ne teljenek meg homokkal…”
„Így van, kisfiam.”
„De Anyu,” – folytatta a kicsi teve tűnődve – „akkor mit keresünk az állatkertben?”
*****
Lehet, hogy Te is rossz helyen vagy. Lehet, hogy az a rengeteg belső érték, amivel rendelkezel, egész életedben kihasználatlan marad, ha minden így marad, ahogy most van. De a rácsok mögé zárt szegény állatokkal ellentétben Neked van választási lehetőséged. Te szabad vagy. Egyetlen rabtartód van, és ez a saját agyad: a félelemeid, a kishitűséged, a másoknak való megfelelési kényszer, a beléd nevelt korlátok elfogadása. És az egyetlen felszabadítód is csak saját agyad lehet; merj elindulni, használd ki a benned lévő értékeket, és kövesd az álmaidad, mert ha Te nem éled úgy az életedet, ahogyan igazán szeretnéd, akkor senki más nem fogja – és nem is tudja – ezt megtenni helyetted.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Belépek a Facebook fiókomba, és felugrik egy kép. Rögtön az
Tovább
Annak, hogy nem olyan életet élsz, mint amilyenre vágysz, több
Tovább
Nem, nem a párod vagy a főnököd az. Nem is
Tovább
Boldogság – egy mindenkiben élő vágy, egy olyannyira keresett lelkiállapot,
Tovább
Lusta. Töketlen. Életképtelen. A család fekete báránya. Változatos címkék, ám
Tovább
A forgatókönyvet már jól ismered. Sokszor láttad már ezt a
Tovább

One Comment

  1. Szabóná Salamon Ilona

    Köszönöm ,ez a mese igencsak gondolatébresztő számomra, sőt tettekre sarkal. Nem is filozofálgatok tovább , megyek és megteszem ami tőlem telik és a többit rábízom az Istenre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük