Múltkor arról írtam, miért nem működik olyan sok embernél a konfliktushelyzetek kezelése. Van még egy dolog, ami lehetetlenné teszi, hogy megoldjad a nehézségeidet. Nemcsak a másokkal való kapcsolataidban, hanem önmagadban is. Pont ez a mondanivalója annak a rövid történetnek, amivel nemrég találkoztam.
*****
Egy pszichológus a stressz kezeléséről tartott előadást a hallgatóságnak. Ahogy beszéd közben járkált a teremben, egyszer csak felvett az asztalról egy pohár vizet. Ahogy felemelte, mindenki a szokásos kérdésre számított: „félig üres, vagy félig tele?” Ehelyett mosolyogva megkérdezte: „Milyen nehéz ez a pohár víz?”
100 grammtól 500 grammig mindenféle válasz érkezett a hallgatóság soraiból.
Ezután így szólt: „Az abszolút értelemben vett súlya nem fontos. Attól függ, milyen nehéz, hogy mennyi ideig tartom. Ha csak egy percig tartom, semmi gondot nem okoz. Ha egy óráig, fájni fog a karom. Ha egy egész napig tartom, teljesen elzsibbad a karom és bénultnak fogom érezni magam. A pohár víz súlya egyik esetben sem változik, de minél tovább tartom, annál nehezebb lesz. ”

Majd így folytatta: „Így működik a stressz és az aggodalmaskodás is az életünkben. Ha rövid ideig terheled vele magad, semmi komoly következménye nem lesz. Ha tovább tartod magadban, egyre többet fog ártatni. És ha egész nap ezzel foglalkozol, teljesen megbénít, képtelenné téve arra, hogy bármit is cselekedj.”

*****

Minél tovább tartod magadban a negatív érzéseket, annál jobban úrrá lesznek rajtad. Ha hagyod, hogy megbénítson a múlton való rágódás, vagy a jövőtől való félelem, akkor saját magadat zárod el a változás lehetőségétől. Ha szeretnéd tönkretenni az életedet, hajrá! Korábban írtam már hasznos tanácsokat arról, hogyan legyél boldogtalan, érdemes elolvasni. Ha viszont élni, és nem túlélni akarod az életet, akkor ne cipelj fölösleges terheket magaddal!

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Gondoztál már valaha virágot? Jó eséllyel igen. Talán utoljára csak
Tovább
A jóérzésű ember örök dilemmája ez: engedjek megint én, vagy
Tovább
Kevés olyan ember van az életedben, akinek ne lenne mit
Tovább
Konfliktusaink többségét azért nem tudjuk megoldani, mert indulatból próbáljuk kezelni
Tovább
Lefelé csúszni mindig könnyebb, mint felfelé kapaszkodni. Míg az előbbihez
Tovább
Az életben időnként olyan akadályokba ütközünk, amiket sokan hajlamosak leküzdhetetlennek
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük