Jobb később, mint soha. Gyakran mondjuk és gyakran halljuk, de leginkább egy későn elvégzett munka negatív hangvételű értékeléseként, némi iróniával fűszerezve hangzik el ez a rövid, de lényegre törő mondat. Pedig ez az egyik legerősebb motiváció is egyúttal.
Ahogy Gustave Flaubert írta, életünk legnagyobb része úgy telik el, hogy először azt mondjuk, “még túl korai”, majd pedig azt, hogy “már túl késő”. És valóban: a halogatás az idő múlásával szép lassan megbánássá alakul. Mert van, amit már késő megtenni. De a “jobb később, mint soha” kifejezés az én értelmezésemben nem kap ironikus hangvételt. Számomra ezt jelenti: van, amit már túl késő megtenned, de valamit tenned soha nem késő. És ki lehetne ennek az állításnak hitelesebb képviselője, mint egy olyan ember, aki akkor kezdett el változtatni az életén, amikor a legtöbb ember már nem is él.
Mindennapi_MotivacioMiért kezd el valaki életében először 85 évesen rendszeresen sportolni? Charles Eugster így fogalmazta meg a választ saját magával kapcsolatban: “tükörbe néztem, és nem tetszett, amit láttam”.
Na igen, jobb később, mint soha. És hogy ez mennyire így van, azt bizonyítja, hogy ez az idősen fiatal úriember az azóta eltelt 10 évben több mint 200 címet és rekordot begyűjtött. Most, 95 évesen a futás, az evezés, a testépítés és a wakeboard mellett még számos sportnak része van mindennapi életében.
Az emberi test csodálatos dolgokra képes, ha megkapja az elme támogatását. Itt van egy ember, aki a 90-en túl is képes a folyamatos fejlődésre, izomépítésre, teljesítménye javítására. És nem ő az egyetlen, aki saját életével bizonyítja, hogy az életkor nem más, csak egy szám. Gondolj csak vissza Fedor Aleksejevich Hasjanov-ra, aki 80 éven felül is jobb kondiban van, mint a fiatalok legnagyobb része, vagy Johanna Quaas-ra, akinek tornagyakorlatai lenyűgöző erőnlétről és mozgáskoordinációról tanúskodnak. Mindez nem véletlen, hanem döntés kérdése.
És íme a 200 méteres síkfutás korosztályos világrekordja. Így fut egy 95 éves „bácsi”, aki sok negyedannyi idős fiatalt megelőzne:

Soha nem késő, hogy változtass az életeden. Amíg dobog a szíved, addig nem késő.
„Én soha nem leszek öreg. Számomra az öreg mindig 15 évvel idősebb, mint amennyi éppen vagyok.”
Francis Bacon

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

A szerzetes és a fing – avagy a megvilágosodáshoz nem vezet mozgólépcső
Szeretjük a könnyű utakat. Szeretünk kész megoldásokat kapni, vagy ha
Tovább
A problémák fája
Van, hogy nem úgy alakul a napunk – vagy akár
Tovább
Mindennapi Motiváció – Maricel Apatan
Vannak emberek, akik azért mondanak le az álmaikról, mert már
Tovább
Mindennapi Motiváció – Jessica Cox
A Mindennapi Motivációsorozatban legutóbb egy vak gördeszkás fiúval ismerkedhettetek meg,
Tovább
Csak a sekély patakok hangosak – avagy hogyan találd meg a gyenge pontját azoknak, akik megkeserítik az életedet
Akadnak néhányan, akik belepisilhetnek a levesedbe. Konfliktusok nélküli életről én
Tovább
Mindennapi Motiváció – Linda és Timmy Bannon
Vannak, akik gyakran panaszkodnak. Sajnálják, hogy úgy alakult az életük,
Tovább

One Comment

  1. Csodalatos ez az idos bacsi! Igazi motivacio a fiatalabb generacionak es nem csak! Eszre sem vesszuk,hogy a kifogasok bortoneben elunk es kozben az elet elsuhan mellettunk.En is azt vallom,hogy soha nem keso valtoztatni,tukorbe nezni es meglatni bennunk a jot, a szepet, a rancainkat,amik nem tunnek el,de kisimulnak,ha azt latjuk amire vagyunk.Csak akarni kell es a valtozas,ha nehezen is ,de beindul.
    Francis Bacon idezetet meg nem hallottam,sot a szerzot sem ismerem,de az idezete nagyon megtisztelo szamomra es elni fogok vele!
    Koszonom ezt a szep motivalo irast Gabor! Udvozlettel:Ildiko

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük