Minden egy fejesugrással kezdődött. Egy fejesugrással a tengerbe – és egy teljesen új életbe. Az ugrás a magasból jól sikerült, de a mélységgel volt gond. A 17 éves fiú figyelmetlen volt, és ezért nagyon súlyos árat fizetett. A vízbe merülés után ezúttal nem a szokásos felúszás következett… Néhány roppanás, majd egy élettelen test lebegése a vízfelszínen.
Mindennapi_MotivacioHenry Fraser hiába próbálta mozgatni a végtagjait, nyaktól lefelé semmit nem érzett. Kétségbeesetten elfordította a fejét, hogy ne fulladjon meg, és reménykedett, hogy valaki megtalálja vízen lebegő testét. Egy barátja húzta a partra, ahol elsősegélyben részesítették, majd mentőhelikopterrel szállították kórházba a magatehetetlenné vált fiút.
Négy csigolyája tört el. És velük együtt a kamasz fiú álmait is porrá zúzta ez a portugáliai nyaralás. A baleset, a műtétek és az idegen országban, lebénult testtel való vegetálás által okozott lelki traumát Henry a szülei rendkívüli támogatásának és szinte 24 órás kórházi jelenlétének köszönhetően volt képes elviselni, és a tolószékbe kényszerült fiú elhatározta, hogy bármi is történt, ő nem fog beleragadni az áldozat szerepbe. Ő élni akar.
Nagyon hosszú és küzdelmes rehabilitációs szakasz következett. Aktív sportemberként óriási csapást jelentett számára a tudat, hogy hátralévő életét tolószékben, kiszolgáltatottan, nyaktól lefelé teljesen lebénulva kell leélnie. El tudod képzelni, hogy ez mit jelent? Te mit tennél, ha 17 évesen az életedet jelentő mozgástól egyetlen rossz döntés megfosztana? Hogy lehet ezt ép ésszel túlélni? És mit kezd az életével az ember ezek után?
Henry úgy döntött, hogy küzdeni fog. A fizikoterápiás kezelések mellett speciális edzésekkel is dolgozik azért, hogy egyszer majd képes legyen megmozdítani a végtagjait. Még nem megy. Hat év telt el a baleset óta, de nagyon apró lépésekkel folyamatosan halad előre. És ez a fiú még valami csodálatos dolgot művel: a sportnak köszönhető kitartására és a már korábban is meglévő művészetszeretetére építve elkezdett festeni. Igen, festeni – méghozzá a szájával. A sporthoz kapcsolódó témák mellett hírességek és neves karakterek portréit is olyan hitelesen rajzolja és festi meg, hogy tehetségére hamar felfigyeltek világszerte.
Henry_Fraser_1
Henry_Fraser_2
Henry_Fraser_3
(h/t: twitter)
Ebben a rövid videóban pedig munka közben láthatod Henry-t (angolul nem tudóknak is nagyon érdemes belenézni):

Henry Fraser nagyon fiatalon szembesült egy akkora tragédiával, amit a legtöbb ember még csak elképzelni sem tud. Könnyen összetörhetett volna végleg, és mindenki meg is értette volna ezt. Ő azonban másképp döntött. A nulláról újra felépítette az életét, következetesen halad a lehetetlennek mondott felépülés felé, és mellette megtalálta azt, amit igazán szeret csinálni, amivel értelmet adott a múltjának, és nemcsak elviselhetővé, de élvezetessé is tette a jelenét.
Soha nem az számít, hogy mi történt veled, hanem az, hogy mit kezdesz vele. Mit teszel most? Engedsz a kifogásaidnak és feladod, vagy felállsz a padlóról és megvalósítod az álmaidat? Mert képes vagy rá – a kérdés csak az, hogy igazán akarod-e.
Nagy köszönet Eninek, hogy felhívta a figyelmemet Henry történetére. 🙂 Látogassatok el Eni honlapjára és facebook oldalára is, ahol mint stroke túlélő és mint érző ember, rengeteg hasznos és tartalmas gondolatát osztja meg.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Korábban megosztottam már egy mesét Veletek a két farkasról és a
Tovább
Minden ember küzd valamiért. Van, aki a céljai megvalósításáért, és
Tovább
Agócs Kati néni nem tanított meg nekünk mindent biológiából és
Tovább
Te meddig fogsz élni? Gondolkodtál már ezen? Úgy értem: élni,
Tovább
Játszmák. Tudatosan generált állóháborúk, vagy tudat alatt önmagunknak állított csapdák.
Tovább
Őszinte elismerést kevesebbet fogsz hallani, mint irigységbe csomagoltat. Ezért fontos,
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük