Mindennapi Motiváció – Amy Cuddy

Írta: | 2013-09-12
Mindennapi Motiváció címmel rendszeresen olyan inspiráló történeteket osztok meg, melyek szereplői életük mélypontján megtalálták belső motivációjukat, és az esélyeket semmibe véve bebizonyították, hogy a lehetetlen csak egy üres szó.

Eddig két nagyon különböző ember történetét ismerhettük meg: egyikük kezek és lábak nélkül született, másikuk egy rokkanttá vált háborús veterán. Az alábbi videóban egy amerikai szociálpszichológus előadásán keresztül ismét egy egészen más emberi sors rajzolódik ki. Az előadás maga egy mindennapi, gyakran tudatalatti megnyilvánulásunkról, a testbeszédről és a testtartásról szól. Az előadó Amy Cuddy, egy fiatal hölgy, akinek egyetemi évei alatt egy súlyos baleset alapvetően megváltoztatta az életét.
Maga az előadás Amy élettörténetének ismerete nélkül is nagyon érdekes. Sokszor megfeledkezünk róla, hogy akkor is kommunikálunk, amikor azt hisszük, hogy nem. Testbeszédünk nemcsak mások felé, hanem saját magunk felé is egy nagyon hatékony kommunikációs csatornát képez. Már egyszerűen azzal, ha testtartásunkat megváltoztatjuk, jelentősen befolyásolni tudjuk érzéseinket, és ezáltal azt is, hogy mit vagyunk képesek elérni. Ami igazán erőssé teszi az előadás üzenetét, az Amy személyes példája.
(Magyar felirattal ezen a linken tekinthető meg az előadás; a videó alatti sávban választható ki a nyelv.)

Van egy pontja Amy történetének, ami egyből mély hatással volt rám. Neki is az agya sérült meg, ahogy nekem. Teljesen más típusú sérülésről van szó, neki egy autóbaleset okozta, nekem egy stroke. Neki az IQ szintje ideiglenesen erősen lecsökkent, nekem szerencsére nem történt ilyen. Ami közös, az egyrészt az, hogy szerencsére sem az ő agya, sem az enyém nem szenvedett visszafordíthatatlan károsodást és mindketten teljesen felépültünk. A másik közös pont pedig az, amit korábban kifejtettem a stroke nehézségeivel kapcsolatban: a támadás az agyat, vagyis az irányító központot, a „fő erődítményt” érte. Ez olyan pszichés terhet jelent, aminek a legyőzéséhez nagy erőre van szükség. Ez a törékenynek látszó, mosolygós hölgy olyan küzdelmet nyert meg a saját életében, melyről sokaknak elképzelésük sincsen.
Ha legközelebb az egészséges agyaddal azt mondod valamire, lehetetlen, jusson eszedbe az a fiatal nő, aki sérült aggyal és csökkent intelligenciával is azt mondta: megcsinálom.
Kocsis Gábor mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Használd fel oldal létrehozója és írója. Saját tapasztalataira építve próbál inspirálni és segíteni másokat is, megmutatva, hogy minden tapasztalatot fel tudunk használni önmagunk fejlesztésére, életünk és környezetünk jobbá tételére.

    Együtt többet tehetünk!

    Ha Te is így gondolod, csatlakozz azokhoz, akik értesülnek az új írásaimról és előadásaimról.

    Én sem szeretem a levélszemetet, tőlem sem fogsz kapni.

    Még több inspiráció:

    Ami még érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.