Baj van a világgal. Ezt mindenki tudja. Pontosabban: mindenki így gondolja. Van, aki azért küzd, hogy megváltoztassa a világot. Van, aki beletörődött, és szó nélkül tűr. Sokan azonban a legkényelmesebb megoldást választják és csak panaszkodnak. Mindig van hibás, és már csak statisztikai alapon is úgy gondolják, hogy miért éppen ők lennének azok a több mint 7 milliárd ember közül.
De itt többről van szó, mint statisztika. Ezt pedig úgy hívják: ego. Probléma esetén beindulnak az énvédő mechanizmusaid és menekülsz. A világ problémája a Te problémád is, jól tudod, de a megoldást mégsem ott keresed, ahol esélyed lenne megtalálni.
Egy rövid visszaemlékezés következik, melyet egy idős szúfi bölcs jegyzett fel önéletrajzában.
*****
Amikor fiatal voltam, minden gondolatom akörül forgott, hogy megváltoztassam a világot. Azért imádkoztam hát nap mint nap, hogy legyen elég erőm ahhoz, hogy az egész világot megváltoztassam. Mindenki rosszallóan nézett rám; forradalmár voltam, aki úgy gondolta, átformálja az egész földkerekséget, és rajta minden egyes élőlényt.
napfelkelte_az_urbol
Ahogy teltek az évek, érettebbé vált a gondolkodásom, és rájöttem, hogy az egész világot nem vagyok képes megváltoztatni egymagam. A saját életem kicsúszik a kezemből, miközben én magam még egyetlen életet sem változtattam meg, nemhogy az összeset. Így attól fogva azért könyörögtem, hogy csak a családomat képes legyek megváltoztatni. Az elég lesz!
De ahogy megöregedtem, felismertem azt, hogy a családom megváltoztatása is túl sok nekem egyedül. És egyébként is, ki vagyok én, hogy megváltoztassam őket?! Megértettem, hogy ha meg tudom változtatni önmagamat, akkor már rengeteget tettem. Magamért és a világért is.
De már késő volt, az idő közben elszállt felettem.
*****
Nem kell Neked is életed végéig várnod, hogy bölccsé válj. A bölcsesség – minden tévhit ellenére – nem korfüggő. A bölcsesség egy képesség – azt jelenti, képes vagy szembenézni önmagaddal, és képes vagy tanulni mindenből, ami veled történik.
Íme két fontos dolog, amit megtanultam a saját életem nehézségeinek megoldása közben:
  1. A könnyű úttal vigyáznod kell – gyakran nem vezet sehová.
  2. Ha változást szeretnél, de nem tudod, hol kezdjed, akkor kezdd magadban. Ha pedig tudod, hogy hol kezdd, akkor is kezdd magadban.
Mit teszel ma azért, hogy megváltoztasd a világot?
Ha szeretnél tartós változást elérni az életedben, Neked szól a személyes segítségem. Várlak szeretettel. 🙂