Rengeteg mindened van, igaz? Családod, barátaid, lakásod, pénzed, ruhád, számítógéped… Sokáig tudnád sorolni, ebben biztos vagyok. Ahogy abban is, hogy sok olyan dolog is a Tiéd, amiről már régen megfeledkeztél – vagy talán soha nem is tanultad meg értékelni. Ott porosodik a polcodon, a padlás tetején, vagy a lelked mélyén.
Rengeteg mindened van, tudom. Na de Te tudod-e, hogy mire jó egy stroke? Elmondom. Ami a legfélelmetesebb benne, pont az a leghasznosabb is: hirtelen csap le rád. Váratlanul támad a semmiből, és nem éri be egy kis rosszulléttel vagy egy hét betegállománnyal. Követeli mindenedet: a családodat, a barátaidat, a lakásodat, a pénzedet, a ruháidat, a számítógépedet – az életedet. Egy pillanat az egész, és ha gyenge vagy, vagy egyszerűen csak nincs szerencséd, akkor mindenedet oda kell adnod. Vége a történetnek.
Hülye vagy? Mi ebben a jó? – kérdezed most teljesen jogosan. A jó az, ha túléled, ahogy én is túléltem. De nem maga a túlélés ténye teszi igazán jóvá, mert túlélni önmagában nem ér semmit, ha az ember nem is él igazán. Az teszi igazán jóvá, hogy megtanulsz élni. Rájössz arra, hogy minden, ami most a Tiéd, egyik pillanatról a másikra semmivé válhat. Megtanulod, hogy egy újabb cipő vagy a legújabb mobiltelefon nem fogja pótolni a lelkedben lévő űrt, amit tudat alatt kitölteni próbálsz vele. Megérted, hogy a nagyobb TV-nek csak az ára magasabb, az értéke nem. És rádöbbensz, hogy az emberek, akik fontosak számodra, holnap talán már nem lesznek veled – vagy Te nem leszel velük soha többé.
Ha mindezzel szembesültél, három lehetőséged van. Az első az, hogy nem teszel semmit. Sokan vannak, akik beleütköznek az igazságba, de lerázzák magukról és úgy csinálnak, mintha semmi sem történt volna. Talán nem volt elég erős az impulzus számukra ahhoz, hogy változtassanak az életükön. Van, akinek csak a halál az elég erős impulzus. De akkor már nincs következő menet.
A második lehetőség az, hogy összetörsz. Elkezdesz félni, hogy mit hoz a holnap, rettegsz, hogy történik valami veled vagy a szeretteiddel, és olyan óvatosan próbálsz élni, hogy nem is élsz igazán. Pedig a szíved mélyén Te is tudod, hogy nem lehet félelemben élni. Van azonban egy harmadik lehetőséged is: természetesen az, hogy felhasználod, amit tanultál. És hogy mi a legfontosabb dolog, amit megtanulsz, amikor közel kerülsz a halálhoz? Az, hogy valójában csak egyetlen vagyonod van: ez a pillanat – a most.
homokora
Csak a jelen pillanat az, amivel Te rendelkezel – most tudsz cselekedni, most tudsz változtatni az életeden, most tudsz szeretni, és most tudsz élni. Holnap már nem biztos, hogy megteheted. Talán vártad, hogy kedvezőbbek legyenek a körülmények. Talán úgy érezted, nincs erőd, hogy belevágj. Talán féltél elmondani a másiknak azt, amit ha magadnak megőrzöl, egész életedben bánni fogsz. Talán egyszerűen csak vártál, mert azt hitted, megteheted.
De ha rájössz végre, hogy semmi más nem biztos, csak a most, ha tényleg megérted, hogy ez az egyetlen vagyonod, akkor a világ egy pillanat alatt kinyílik előtted. Nem halogatsz tovább, mert már ismered az idő értékét. Szembenézel a félelmeiddel, mert az élet – a teljes, korlátok nélküli, szabad és tartalmas élet – sokkal fontosabb számodra. Olyan lehetőségeket fedezel fel, amikről eddig nem is tudtál, mert figyelsz. Figyelsz, megéled a pillanatot a maga teljességében, és kihozod belőle a legtöbbet, amire képes vagy. Kimondod, ami kimondva jobb, elengeded, ami nem számít, és megbecsülöd azt, ami igen. Valódi értéket adsz a jelen pillanatnak – az egyetlen vagyonodnak.
„Te késlekedhetsz, de az idő nem fog.”
Benjamin Franklin
Kezdd el most! Tedd meg, amit eddig halogattál, mert holnap talán már túl késő lesz.
Ha szeretnél tartós változást elérni az életedben, Neked szól a személyes segítségem. Várlak szeretettel. 🙂