Kétféle ember létezik: az, akinek van kártevő az életében, és az, akinek volt. Ez utóbbiból van kevesebb, de ennek jó oka van. Kitakarítani az életünket – beleértve a saját negatív gondolatainkat és a toxikus kapcsolatainkat is – csak kemény munka árán lehetséges. Ez az, amit nagyon sokan nem vállalnak. Félnek az ismeretlentől, félnek a változástól, és él bennük a görcsös megfelelési kényszer.
Mert nemet mondani rossz – megtanultuk. Nemet mondani azt jelenti, hogy szembemész az elvárásokkal, a megszokottal, az udvariassági szabályokkal, vagy akár a társadalmi normákkal is. De leginkább azért félelmetes sokak számára, mert konfliktussal jár. Inkább befelé próbálják megvívni a harcukat, mint kifelé. Inkább elfojtják a feszültségüket, mint hogy feloldanák azt. Inkább a beletörődést választják, mint az elfogadást és az életük nyugodt, de határozott kitakarítását. Csakhogy önmagunk ellen harcolni nem lehet hosszútávon – az mindenképpen vesztes csata lesz. És aki eltűri, hogy kártevők legyenek az életében, az önmaga ellen harcol.
Ezért van az, hogy én már nem félek a konfliktustól, és szarok a társadalmi elvárásokra is. Harcoltam már eleget önmagam ellen, és tudom, hogy előre csak az vezet, ha sem önmagunk, sem senki más ellen nem harcolunk – csak önmagunkért és a szeretteinkért. És ahogy a lakásodban is szívesebben élsz (és hatékonyabban is működsz), ha rend van és nem árasztanak el a haszontalan vagy nem odavaló dolgok, úgy az emberi kapcsolataid és az egész életed minőségét is nagyságrendekkel javítani tudod, ha kitakarítod az életedből a kártevőket.
nem
Nem gondolom, hogy magyarázni kellene, kikről is van szó. Pontosan tudod Te is, hogy kik azok, akik miatt fölösleges terheket cipelsz. Van, akivel mindössze egyszer találkozol életedben, és éppen rád önti ki a szemetét – így lesz az ismeretlen autósból, a kötekedő járókelőből vagy a szabályokat az emberség fölé helyező hivatali dolgozóból életed kártevője. Sokszor azonban nem az egyszeri károkozás az igazán veszélyes, hanem a tartós konfliktus, ami nap mint nap leszívja az energiádat és kikezdi az idegrendszeredet. Ilyenek a munkahelyi vérszívók, és lehetnek ilyenek akár a hozzád legközelebb állók is – egy barátod(nak hitt ember), a szülőd, a volt vagy a jelenlegi párod is.
És ilyenkor a legnehezebb. Amikor a közvetlen környezetünkből érkezik a támadás – agresszió, érzelmi zsarolás vagy csendes terror formájában –, akkor nehezen lépünk. Nehezen mondunk határozott nemet, mert a kapcsolat végleges megszakadásánál még a szenvedés is jobbnak tűnik. Pedig nem az. Nem az, mert önmagad lassú felemésztésénél kevés rosszabb dolog történhet. Aki hagyja, hogy szenvedj, az nem érdemli meg, hogy szenvedj miatta.
Persze vannak olyanok is, akik fel sem ismerik a kártevőket, és így élik le akár az egész életüket (többnyire beletörődő közömbösséggel), hagyva, hogy rajtuk élősködjenek. De aki figyel önmagára, és nem áldozatként akarja végigszenvedni az életét, az mindig megkeresi a valódi okát annak, hogy jelenleg miért szánalmas az élete. Aztán változtat rajta.
A kártevőktől való megszabadulás eleinte valóban nehéz feladat, de ha ledobod magadról a megfelelési kényszert, akkor szép fokozatosan megtanulsz hatékonyan leszarni mindent, ami fölöslegesen terheli az idegrendszeredet, és képes leszel lezárni a toxikus kapcsolataidat is, bármilyen szorosnak is hiszed most azokat.
Elméletben ez jól is hangzik, de a kérdés mindig a hogyan. Sokan teljesen érthetően hiányolják a konkrét gyakorlati útmutatást a konfliktushelyzet kezelésére. Mert elméletben könnyű okos lenni, és az általános tanácsok indulásnak tökéletesen megfelelőek is, de a gyakorlatba ültetésnél sokan elvéreznek. Minden ember és minden élethelyzet más, ezért mindenkire általánosan igaz megoldások sincsenek (aki ezt hirdeti Neked, az átver). Viszont segítséget és ötleteket sok helyről tudsz gyűjteni, csak kész megoldást ne várj másoktól, mert azt Neked kell megtalálnod. Pontosabban nem kell, hanem érdemes. Íme két tipp, ami hasznos lehet számodra ehhez.

Mit kezdesz az ezreseddel?

Az első lépés a felkészülés. Ha rögtönözni próbálsz egy idegtépő szituációban, akkor nem sok esélyed marad a konfliktus hatékony kezelésére. A felkészületlen emberben mindig az érzelmek és az indulatok dominálnak, míg aki felkészült, az tudja, hogy mi lesz a következő lépés. Felkészülni viszont csak úgy tudsz, ha először megérted, miért fontos az eddigi tűrés helyett azt választanod, hogy fellépsz a kártevőkkel szemben. Nézzünk ehhez szemléltetésként egy hasonlatot.
1000ft
Van ezer forintod, amit elkölthetsz másokra. Találkozol két emberrel, akik segítséget kérnek Tőled: az egyikük egy sovány, legyengült koldus, a másikuk egy erős, fizikailag egészséges csavargó. A koldus éhezik, és mindössze arra vágyik, hogy ne legyen üres a gyomra. A csavargónak nincs szüksége ételre; ő piát szeretne venni, hogy jól érezze magát. Mit teszel? Hogyan költöd el az ezresedet? Kinek adsz belőle?
Talán Te is az éhezőre költenéd az összes pénzedet, hogy esélyt adj neki a túlélésre. Sokkal könnyebben mondanál nemet a csavargónak, mert tudod, hogy ahány forintot rá költenél, annyival kevesebb jutna az éhezőnek. Úgy éreznéd, hogy kirabolod azt, akinek igazán szüksége van a segítségedre.
Pontosan ezt teszed az emberi kapcsolataiddal is. Az energiád véges – csakúgy, mint az ezer forintod –, és egyáltalán nem mindegy, hogy kire fordítod. Azt az energiát, figyelmet és szeretetet, amit életed kártevőire fordítasz, azoktól rabolod el, akik őszintén szeretnek. Nekik jut kevesebb. Az érzelmi rablást sem megmagyarázni, sem kompenzálni nem lehet. Amit elraboltál, vissza már soha nem tudod adni. Ezért fontos, hogy azokra költsd az ezresedet – a véges mennyiségű energiádat – akik valóban fontosak, és Te is fontos vagy számukra.
Ha ezt már érted, akkor elkezdhetsz kidolgozni egy stratégiát, hogy mit tegyél a konfliktushelyzetben – akkor, amikor a legkevésbé vagy képes új megoldásokon gondolkodni. Ehhez adok most egy olyan ötletet, ami számodra is hasznos lehet.

Az átalakítás művészete

Érteni valamit jó dolog, de ha nem alkalmazzuk, akkor semmit sem ér. Azt már érted, hogy önmagadat és a szeretteidet rabolod ki azzal, ha olyanokra szánsz energiát, akik rajtad élősködnek, de talán még keresd a módját az érzelmi teher lerázásának. Mert mindig, amikor ilyen helyzetbe kerülsz, felidegesíted magad, és vagy védekezni, vagy visszatámadni próbálsz kétségbeesetten. Ez pedig általában nem vezet előre.
Van egy sokkal hatékonyabb megoldás is: az átalakítás. A kártevőktől való megszabadulás lehet egészen gyors (például egy ismeretlen kötekedővel nem kezdesz bele egy szócsatába, hanem egyszerűen leszarod), és lehet egy hosszú folyamat eredménye is (leggyakrabban a hozzád közel álló emberek esetében van így), de az átalakítás stratégiája mindkét esetben működőképes.
regi_fenykepezo
A stratégia lényege a következő: minden negatív hatást átalakítasz pozitívvá. Ahogyan a hagyományos fényképezőknél a film előhívása történt, csak most az érzelmeiddel csinálod meg ezt. Mindenekelőtt fontos megértened, hogy a Téged érő hatások csak attól válnak negatívvá, hogy Te annak érzékeled. Ha például valaki beszól Neked, vagy sérteget, az csak akkor rossz, ha Te magadra veszed. De nem kell mindent felvenned, amit eléd raknak. Amíg viszont nem tudod egy zen mester nyugalmával figyelmen kívül hagyni a Téged érő káros hatásokat, addig az átalakítás stratégiájával képes leszel más mederbe terelni az érzelmeidet. Fogd fel játéknak: ha egy kártevő ember bántani próbál, egyből keress egy lehetőséget arra, hogy örömet szerezz valakinek, aki igazán fontos számodra.
Ha akarod, eleinte tekintheted ezt egy sajátos bosszúnak. Amíg nem tudod érzelmi szempontból elengedni a kártevődet, addig segíthet, ha úgy érzed, elégtételt vettél rajta. Csak az elégtétel ebben az esetben nem negatív, hanem pozitív, és nem ellene fordítod, hanem egy harmadik személy számára adod. Aztán már nem fog számítani maga a kártevő. Már csak az fog számítani, hogy egy új lehetőséget találtál arra, hogy a szeretteidnek boldogabbá tedd az életét. Ha például ordítozik veled valaki, és csak felidegesítenéd magadat, akkor hagyd ott, és hívj fel valakit, akit szeretsz, akivel régen beszéltél, vagy akinek egyszerűen csak jól esne, ha hallana rólad. Vagy készíts egy apró meglepetést valaki számára. Vagy segíts egy idegennek. Vagy találj ki egy közös programot a szeretteiddel. A lehetőségek korlátlanok. Alakítsd át a negatív energiát pozitívvá, és építkezz, ne rombolj. Sokszorosan fogod visszakapni.
Nincs szükséged kártevőkre az életedben. Nem kell fölöslegesen szenvedned olyanok miatt, akik a Te energiádból próbálnak megélni, vagy akik egyszerűen csak érzéketlenek a lelki világodra. Élhetsz boldogan is, ha így döntesz. Mert ez döntés kérdése. Mindig gondolj az ezresedre…
Nagy köszönet Zsófinak, hogy fontos kérdéseivel segítette ennek az írásnak a megszületését. 🙂
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!