Sok a szabály. Sok a tanács, a korlátozás, a kötelező rendelet, az ajánlott útmutató… A megfelelési kényszer könnyen vezet az emberi reakció két szélsőségének egyikébe: vagy elnyomod a saját érdekeidet és alárendeltként élsz egész  életedben, vagy lázadsz.
Pedig a legtöbb ember nem rossz. Csak nem tudja, milyen szabályoknak feleljen meg, és mi az, amit saját elméjének egészsége érdekében figyelmen kívül kell hagynia. Ez nem meglepő, hiszen sokan eleve komoly hátrányból indulnak. Amikor a kisgyermek teljesen racionális és őszinte „Miért?” kérdésére a szülőtől (tanártól) azt a választ kapja, hogy „Csak. Mert azt mondtam.”, akkor jó eséllyel válik belőle egy eszetlenül szabálykövető, vagy egy másokra is ártalmas lázadó ember.
szabalyok
Ezzel egy lehetőséget vonunk meg. A lehetőséget, hogy az a kisgyermek később ne hátrányból induljon fiatal felnőttként, amikor már saját maga dönti el, milyen szabályok szerint játszik. Igen, később még megtanulhatja, hogyan kell jól játszani ezt a játékot. De túl sok az olyan ember, aki soha nem tanulja meg. Túl sok emberi élet telik meg szorongással, feszültséggel és agresszióval.
Sok a szabály. Mit tarts be és mit hanyagolj? Hogy tudsz józan ésszel dönteni? Hogyan tudod megtalálni az egyensúlyt, hogy a nap végén nyugodt szívvel, szorongás nélkül feküdj le aludni? A legtöbben nehezen, vagy sehogy nem találnak erre választ saját életükben. Pedig nem kellene ennyire bonyolultnak lennie.
Ha csak ezt az egy szabályt betartanánk, sokkal egyszerűbb lenne az életünk: Ne árts! Amikor egy másik emberrel beszélsz: ne árts! Amikor a környezetedet, az életteredet alakítod: ne árts! Amikor a munkádat végzed: ne árts! Amikor egy gyermeket tanítasz: ne árts! Emberként különbnek tartjuk magunkat a többi élőlénynél, pedig a legnagyobb különbség az, hogy mi nem csak ösztönösen, a létfenntartás érdekében pusztítunk.
Pedig mennyivel jobbá tehetnéd a környezetedet, ha semmi mást nem tennél, csak annyit, hogy nem teszed rosszabbá azt. Mennyivel boldogabb lenne a családod, ha csak arra odafigyelnél mindig, hogy ne okozz fájdalmat nekik. És mennyivel könnyebbé tehetnénk egymás életét, ha mindenki úgy végezné a munkáját, hogy azzal ne ártson másoknak.
A legtöbb ember esetében ennyi bőven elég; nem kell, hogy használjon – van elég ember, aki képes erre –, csak ne ártson! Persze, mindig törekedj arra, hogy maradandó értéket teremts. De nem fog mindig menni. Ez az egy szabály viszont mindig legyen a szemed előtt: ne árts! Már ezzel rengeteget teszel azért, hogy boldogabb legyen a saját életed és azoké is, akikre hatással van a Tiéd. És hidd el, sokkal többekre van hatással, mint képzeled.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Sokszor nem is vesszük észre, hogy milyen ijesztő látványt nyújtunk.
Tovább
Lehet, hogy elhitették veled, hogy amit szeretnél, az lehetetlen. Lehet,
Tovább
Az élet elég igazságtalannak tűnik olykor. Te is tapasztaltad már
Tovább
Szeresd Önmagad! – hallod a segítő szándékú tanácsot egyik oldalról.
Tovább
Szeretjük várni a csodát. Szeretjük átadni saját életünk irányítását egy
Tovább
Vannak olyan dolgok, amelyek hiánya sokkal többe kerül, mint az,
Tovább

2 Comments

  1. Szia Ildikó, köszönöm szépen a megrendelésedet és a kedves visszajelzésedet, bízom benne, hogy örömteli és hasznos olvasnivaló lesz a könyvem. Jó olvasást kívánok szeretettel. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük