Sok a szabály. Sok a tanács, a korlátozás, a kötelező rendelet, az ajánlott útmutató… A megfelelési kényszer könnyen vezet az emberi reakció két szélsőségének egyikébe: vagy elnyomod a saját érdekeidet és alárendeltként élsz egész  életedben, vagy lázadsz.
Pedig a legtöbb ember nem rossz. Csak nem tudja, milyen szabályoknak feleljen meg, és mi az, amit saját elméjének egészsége érdekében figyelmen kívül kell hagynia. Ez nem meglepő, hiszen sokan eleve komoly hátrányból indulnak. Amikor a kisgyermek teljesen racionális és őszinte „Miért?” kérdésére a szülőtől (tanártól) azt a választ kapja, hogy „Csak. Mert azt mondtam.”, akkor jó eséllyel válik belőle egy eszetlenül szabálykövető, vagy egy másokra is ártalmas lázadó ember.
szabalyok
Ezzel egy lehetőséget vonunk meg. A lehetőséget, hogy az a kisgyermek később ne hátrányból induljon fiatal felnőttként, amikor már saját maga dönti el, milyen szabályok szerint játszik. Igen, később még megtanulhatja, hogyan kell jól játszani ezt a játékot. De túl sok az olyan ember, aki soha nem tanulja meg. Túl sok emberi élet telik meg szorongással, feszültséggel és agresszióval.
Sok a szabály. Mit tarts be és mit hanyagolj? Hogy tudsz józan ésszel dönteni? Hogyan tudod megtalálni az egyensúlyt, hogy a nap végén nyugodt szívvel, szorongás nélkül feküdj le aludni? A legtöbben nehezen, vagy sehogy nem találnak erre választ saját életükben. Pedig nem kellene ennyire bonyolultnak lennie.
Lelki megújulás Balin
Ha csak ezt az egy szabályt betartanánk, sokkal egyszerűbb lenne az életünk: Ne árts! Amikor egy másik emberrel beszélsz: ne árts! Amikor a környezetedet, az életteredet alakítod: ne árts! Amikor a munkádat végzed: ne árts! Amikor egy gyermeket tanítasz: ne árts! Emberként különbnek tartjuk magunkat a többi élőlénynél, pedig a legnagyobb különbség az, hogy mi nem csak ösztönösen, a létfenntartás érdekében pusztítunk.
Pedig mennyivel jobbá tehetnéd a környezetedet, ha semmi mást nem tennél, csak annyit, hogy nem teszed rosszabbá azt. Mennyivel boldogabb lenne a családod, ha csak arra odafigyelnél mindig, hogy ne okozz fájdalmat nekik. És mennyivel könnyebbé tehetnénk egymás életét, ha mindenki úgy végezné a munkáját, hogy azzal ne ártson másoknak.
A legtöbb ember esetében ennyi bőven elég; nem kell, hogy használjon – van elég ember, aki képes erre –, csak ne ártson! Persze, mindig törekedj arra, hogy maradandó értéket teremts. De nem fog mindig menni. Ez az egy szabály viszont mindig legyen a szemed előtt: ne árts! Már ezzel rengeteget teszel azért, hogy boldogabb legyen a saját életed és azoké is, akikre hatással van a Tiéd. És hidd el, sokkal többekre van hatással, mint képzeled.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Lelki megújulás Balin

Írásaim

Mit kezdj a félelemmel, ami mindig elkísér?
Hogyan szabaduljak meg a félelmemtől? Nem fogsz. Legalábbis az értelmes
Tovább
Mennyire akarod? – avagy tud-e a kecske fára mászni?
Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy egy olyan személyes válság,
Tovább
Mindennapi Motiváció – Kayla Montgomery
Történtek már veled igazán szörnyű dolgok? Kerültél már valaha teljesen
Tovább
Az ismeretlen hegedűs
Tényleg több a szemét a világban, mint a szépség? Tényleg
Tovább
Mindennapi Motiváció – Amikor az álmaid fontosabbak, mint a körülményeid
Sokan azért mondanak le végleg az álmaikról, mert túl kevésnek
Tovább
Akik a csordából kiszálltak
Azokhoz szólok most, akikből még nem sikerült teljesen kinevelni a
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − kilenc =