Nem mindenki szeretne sokáig élni. Milyen szánalmas – mondják –, amikor ki vagy szolgáltatva másoknak, gyógyszereken élsz és minden bajod van. A haláltól mégis mindenki fél. A két rossz közül így marad a kevésbé félelmetes: a problémákkal teli öregkor.
De tényleg csak ez a két alternatíva létezik? Tényleg szánalmas szenvedésként kell megélni az öregedést? És tényleg panaszkodni kell nap mint nap az egészségünkre, a helyzetünkre, a nehézségeinkre? Ezt látod magad körül legtöbbször, és ezt a sorsot képzeled saját magad számára is. Csakhogy ez nem így működik. Nem osztottak sorsot senkinek a nagy sors-osztó ceremónián. Persze, vannak hozott terheid és erősségeid is, amit részben a genetika, részben a környezet határoz meg, ahol felnőttél. De az, hogy mit hozol ki ezekből, kizárólag Rajtad múlik.
Mindennapi_MotivacioNem kell elfogadnod, hogy az élet szenvedés. Azt sem kell elfogadnod, hogy idős korodban nem élhetsz majd teljes életet. Attól még, mert sokan elrontják, Neked nem kell. Van, aki nyolcvanon felül is aktív tornászként sportol, vagy fiatalokat megszégyenítő fizikai erővel rendelkezik. Ezek az emberek nem csupán „szerencsések”. Nem azért élnek aktív és teljes életet idős korukban is, mert így adatott nekik. Hanem azért, mert folyamatosan dolgoznak érte, hogy „így adasson”.
Van egy bácsi, aki következetességének és kitartó munkájának köszönhetően idős korára került be a Guinness Rekordok könyvébe, saját korosztályos világrekordot felállítva úszásban. De már azzal a ténnyel, hogy versenyzik, szintén világrekordot tudhat magáénak. Jaring Timmerman nem most kezdte. Már több mint huszonöt éve versenyszerűen úszik. Csakhogy az első versenyén 79 éves korában vett részt. Most 105 éves is elmúlt, és miatta kellett új senior versenykategóriát megalkotni a 105-109 éves korosztály számára.
Íme, egy 105 éves ember sportolás közben (és egy rövid angol nyelvű riport):

Lehet gyűjteni a kifogásokat. Genetika, életkor, környezet, körülmények, sors, időjárás, fájó köröm… A tényekkel azonban nehéz vitatkozni: van, aki hagyja, hogy rohamosan leépüljön a szervezete az évek során, és van, aki egészségesen tud teljes életet élni idős korában is. Vannak adottságok, egyeseknek vannak korlátozások is az életükben, de az igazi korlátokat nem a körülmények támasztják, hanem a saját agyunk.
Te hogyan szeretnél megöregedni?
„Én soha nem leszek öreg. Számomra az öregkor mindig 15 évvel később kezdődik, mint ahány éves éppen vagyok.”
Francis Bacon
Ha szeretnél tartós változást elérni az életedben, Neked szól a személyes segítségem. Várlak szeretettel. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =