Mindennapi Motiváció – Dick és Rick Hoyt

Írta: | 2015-03-05
Sok inspiráló emberi történettel találkozhattál már itt az oldalon, de most először nem egyetlen emberről lesz szó. Apa és fia közötti kapcsolat Derek Redmond megható és elismerésre méltó olimpiai szereplése során is csodálatosan megnyilvánult, de ott az igazi küzdelmet mégiscsak Dereknek kellett megvívnia.  Most egy olyan apa-fiú páros történetét ismerheted meg, akik a fiú születése óta együtt harcolnak, és együtt érik el néha apró, néha igazán nagy győzelmeiket. Minden egyes nap.
Mindennapi_MotivacioRick Hoyt kis híján belehalt saját születésébe. A nyaka köré tekeredő köldökzsinór elzárta az oxigén útját, így súlyos agykárosodással jött világra. Az orvosok többsége azt javasolta a szülőknek, hogy adják be Rick-et egy intézetbe, mert amúgy is szobanövényként fogja leélni egész életét.
Ők azonban nem tettek le saját fiukról. Rick a szemeivel követte őket, ahogy mozogtak a szobában, és ez reményt adott számukra, hogy egyszer majd kommunikálni is képes lesz velük. A gyerekkórház egyik orvosa pedig a lehető legjobb tanácsot adta a szülőknek, amit csak ember adhat: próbálják úgy kezelni és nevelni a kisfiút, mintha ő is teljesen egészséges lenne. Adjanak meg neki minden lehetőséget, és vonják be őt az életbe, amennyire csak lehet.
És a szülők így is tettek. Judy, Rick édesanyja papírból kivágott betűkkel és a házban található minden egyes tárgyra ragasztott jelekkel kezdte el tanítani neki az ABC-t, és kitartásuknak köszönhetően hamarosan tényleg eljutottak oda, hogy képesek voltak Rick-el beszélgetni. Évek teltek el, és a fiú 15 évesen olyan dologra kérte meg édesapját, ami mindkettőjük életét megváltoztatta.
Futóversenyen szeretett volna indulni, hogy egy mozgáskorlátozottá vált iskolatársának bebizonyítsa: az élet így is megy tovább. És ment tovább. Dick Hoyt, Rick édesapja nem volt tapasztalt futó ugyan, de elkezdett rendszeresen edzeni, és minden egyes nap, míg fia iskolában volt, ő cementes zsákot rakott a tolószékbe, és azzal futott egyre hosszabb távokat.
Ettől kezdve a Hoyt csapat, vagyis Dick és Rick rendszeresen részt vettek futóversenyeken, majd triatlon és ironman versenyeken is. Az apa fiát tolószékben tolva futotta le a maratoni távokat, az úszás során Rick-et egy gumicsónakban húzta maga után, a bringázást pedig egy speciális tandem biciklin teljesítették. Tavaly, 37 év közös versenyzés és több mint 1000 verseny – köztük 72 maraton – után vonult nyugdíjba a páros. Legalábbis Dick, aki 72 évesen már nem tudja vállalni ezt a fizikai terhelést. Rick-et azonban valaki más tovább fogja vinni a versenyek – és az élet – útján.
Néhány kép, ami a szavaknál is többet mond:

Dick és Rick Hoyt története azért igazán különleges, mert egyszerre mutatja meg számunkra a családi kötelék legtisztább formáját és a küzdeni akarás diadalát. Mert mindaz, amit akadálynak hiszel, csak kifogás. Ha valamit igazán akarsz, azt képes vagy elérni.
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Ami még érdekelhet:

Kocsis Gábor mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Használd fel oldal létrehozója és írója. Saját tapasztalataira építve próbál inspirálni és segíteni másokat is, megmutatva, hogy minden tapasztalatot fel tudunk használni önmagunk fejlesztésére, életünk és környezetünk jobbá tételére.

    Együtt többet tehetünk!

    Ha Te is így gondolod, csatlakozz azokhoz, akik értesülnek az új írásokról!

    Én sem szeretem a levélszemetet, tőlem sem fogsz kapni.

    Még több inspiráció:

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.