Az vagy, amit megeszel – szól a mára már közhellyé vált mondás. És valóban, fizikai táplálékunk meghatározza testünk egészségi állapotát. Ez egyre több emberben kezd tudatosulni már, és megjelentek az egészséges táplálkozásra ösztönző kampányok is a médiában. Azt azonban gyakran elfelejtjük, hogy a mondás nemcsak fizikai, hanem szellemi táplálékunkra is igaz. Mert amit elültetsz az agyadban, az válik a saját valóságoddá. Erről szól a következő tanmese.
*****
Volt egyszer egy vándor, aki hosszú útja és az élet terhei által megtörten barangolt az erdőben. Egyszer csak egy mezőhöz ért, ahol fáradtan lekuporodott az egyik fa tövébe. Fogalma sem volt azonban, hogy milyen különleges fa alatt pihent meg éppen. Egy varázslatos fa volt ez, mely minden kívánságát teljesítette annak, aki hozzáért.
A vándor kimerülten hátradőlt, és arra gondolt, milyen jól esne most egy pohár víz, hogy égető szomjúságát csillapítsa. Abban a pillanatban egy pohár kristálytiszta víz jelent meg a kezében. A vándor döbbenten meredt a pohárra; nem értette, mi történt. Nézegette, meg is szagolta, majd végül úgy döntött, nem lehet veszélyes, megissza hát.
Nagyon jól esett neki a friss hideg víz, de még mindig nem értette, mi történt. Ahogy így gondolkodott, egyszer csak újra előtört belőle az éhség, mely hosszú ideje kínozta már. „De jó lenne most valami finomat enni.” – gondolta magában, de szinte be sem fejezte még a gondolatot, amikor kedvenc étele jelent meg egy hatalmas tányérban a lába mellett.
A vándor meglepődve, de széles mosollyal az arcán állapította meg, hogy úgy tűnik, minden kívánsága teljesül. Most már hangosan mondta ki a vágyát: „Szeretnék egy szép, nagy házat!” És valóban egy csodálatos ház jelent meg az erdő szélén.
erdei_haz
A vándor ekkor már egészen fellelkesülve azt kívánta, bárcsak lennének szolgálói, akik a ház körüli munkákat ellátják. Kívánsága ismét azonnal teljesült. Most, hogy már tudta, minden vágya valóra válik, egy gyönyörű és okos nőt kívánt maga mellé, akivel megoszthatja szerencsés életét. Amint ez is teljesült, a vándor hirtelen elbizonytalanodva így szólt: „Várjunk csak! Mi folyik itt? Nekem nem lehet ekkora szerencsém! Ilyen nem történhet meg pont velem!”
Amint kimondta e szavakat, egyszerre minden eltűnt – az étel, a ház, a szolgálók, a gyönyörű nő mind egy pillanat alatt köddé vált. „Tudtam…” – mormolta elkeseredetten a vándor, majd megrázta a fejét és elindult tovább az útjára.
*****
Mint minden tanmese, a mágikus fa története is két összetevőből áll. Az egyik a mese – amitől szebbé, érthetőbbé, emlékezetesebbé válik a történet valódi mondanivalója. És ez a valódi mondanivaló a másik összetevő, ami megtanít, vagy emlékeztet valamire, ami fontos.
Nem, nem fog azonnal a szemed előtt megjelenni az, amit nagyon szeretnél. Dolgoznod kell érte. És fordítva is igaz: ha nem hiszel valakiben vagy valamiben, attól még nem fogod egyik pillanatról a másikra elveszíteni – bár ez könnyebben megtörténhet.
A valóságban ennél sokkal összetettebben zajlanak azok a folyamatok, melyek életünket alakítják. De bármilyen hosszú ideig is tart egy változás, mindig a saját fejedben kezdődik. Csak akkor tudod jobbá tenni az életedet, csak akkor tudod elérni a céljaidat, ha igazán hiszel bennük. De ha a fejedben eldöntötted, hogy úgysem sikerülhet, akkor valóban nem is fog. Mert egyetlen igazi akadály állhat közéd és a céljaid közé: az, amit Te magad állítasz fel.
Nagy köszönet Dórinak, hogy felhívta a figyelmemet a mágikus fa történetére.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Vannak dolgok, amik nagyon mély sebeket okoztak a lelkedben. Átvertek,
Tovább
Na igen. Szeressük egymást, gyerekek, amíg még megtehetjük – elintézhetnénk
Tovább
Tudom, nem illik ilyet mondani. Sokkal jobban hangzana egy léleksimogató
Tovább
Van az őszinteségnek egy látszólag nagy csapdája: eleinte sokkal nehezebbnek
Tovább
Gyerekkorodban kezdődött. Amikor még boldog voltál. Egészen kicsiként. Amikor még
Tovább
Sokan érzik túl kevésnek magukat ahhoz, hogy bármiféle hatással legyenek
Tovább

7 Comments

 1. Blue roses

  Szia Gabor 🙂
  En hiszek a vonzas torvenyeben, es szerintem mukodik is. De olyan sok minden befolyasolja a mukodeset, hogy ezekre nincs ido figyelni. Es egy rossz gondolat mindent felulirhat.
  Rossz gondolatok pedig boven vannak korulottunk, amik valogatas nelkul betolakszanak a fejunkbe, es ott kartekonykodnak. Sokan gondoljak, hogy ok pozitivan gondolkodnak, mindent megtesznek a vonzas erdekeben. De arra nem gondolnak, hogy sokkal melyebben gyokerezik a negativitas az elmejukben, mint amit a pozitivumok felul tudnanak irni.
  Bar semmi nem lehetetlen, ha az ember tudja, mit miert csina! Meg lehet tanulni. Hosszu ido kell hozza. Nagyon hosszu, es faradtsagos. Az eredmeny viszont nagyon megeri a befektetest. Es elmondhato, hogy eletunk legjobb befektetese lesz.
  Udv. Rozika.

 2. blackangel

  Szeretnék vami nagyon durva részt felhozni.Minden mukodik a vonzas torvenyet illetoen, de egy nem: VALAKIT bevonzani, megszerezni.Én mindent megtettem tobbszor már ferfiakért, gyonyoru okos es sikeres no vagyok.(elore elnezest az ekezet nelkulisegert) .S megsem, sorozatban nem jon ossze, pedig baromira hiszek mindig.Most csinaltam egy ferfinak egy szemelyes ajandekot, komolyat, annyit mondott koszoni, de nem volt kivancsi rá, miert kapta vagy ki vagyok én.Sorozatban ez van.Ezrek akarnak engem, megsem erzek semmit, de akit kivalasztok es egekig harcolok erte, az soha nem jon ossze.Szoval akkor a vonzas torvenye ezesetben miert nem mukodik??????

 3. Bajzáth Katalin

  Szia Gábor! Talán nem egy okos nőt kellett volna végül kívánnia, hiszen érezte, hogy valami nem stimmel. A mai trendi nő pénzéhes, viszont igen dekoratív, kényes, affektáló, üresfejű, “tapasztalt”. Ez már életszerűbb.

 4. Kedves Kata, nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat. 🙂 Nagyon örülök, hogy hasznosak az írásaim, köszönöm szépen, hogy itt vagy és olvasol.
  Én is jó egészséget és nagyon szép napot kívánok! 🙂
  Gábor

 5. KEDVES GÁBOR !

  CSODÁLOM TÜRELMED,BÖLCSESSÉGEDET—-GRATULÁLOK,ÍGY TOVÁBB!—-

  GONDOLATAID IS CSAK JÓ HELYEN “JÁRNAK” ABSZOLUT NYERŐ VAGY!
  ÁLTALAD MI IS OLVASOK:MERT MÍG ÉLÜNK TANULUNK: ÉPÍTJÜK GONDOLATAINK,HOGY AZTÁN VELÜK DOLGOZZUNK!

  VALÓBAN AZOK VAGYUNK,LESZÜNK AMIRE EGÉSZ NAP GONDOLUNK!

  KÖSZÖNÖM GONDOLATAID,TOVÁBBI SOK SIKERT: JÓ EGÉSZSÉGET!

  ÜDV: KATA

 6. Kedves Márta!
  Köszönöm szépen a kedves szavakat, ilyenkor érzem igazán, hogy megéri. 🙂
  Én is hasonló jókat kívánok sok szeretettel!
  Gábor

 7. Kedves Gábor!
  Hálás szívvel köszönöm Neked a lélek-emelő, vígasztaló gondolatokat, biztatásokat.
  Őszintén kívánom Neked, hogy életed, lelked, tested: béke, nyugalom, derű hassa át és mindaz amit magadnak szeretnél.
  Sok szeretettel: Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük