Élt egyszer egy kisfiú, aki imádott sportolni. Tehetséges volt, nagyon lelkes, és tele volt élettel. A foci volt a mindene, és az egyesületben, ahol játszott, az egyik legjobbnak tartották őt. Élete azonban hamar váratlan fordulatot vett: mindössze 8 évesen olyan tragédia történt vele, ami egy pillanat alatt eltörölte az álmait.
Mindennapi_MotivacioA fiú neve Halassy Olivér. A tragédia neve amputáció. Az ok pedig prózai: egyszer a szokásához híven megpróbált felugrani a mozgó villamosra, ezúttal azonban elvétette. Megcsúszott, bal lába a villamos alá került, és lábszárközéptől amputálni kellett.
A nyolcéves kisfiú labdarúgó álmai végleg szertefoszlottak, ám Olivér nem adta fel. Egy év sem telt el a tragikus baleset után, és ő már ismét a sportnak szentelte életét – ezúttal úszó- és vízilabda edzéseken. Egy pillanatra sem törődött bele abba, hogy a körülményei felülírják a vágyait.
A kezdeti kudarcok sem vették el a kedvét, mert tudta, hogy amit igazán akar, azt képes lesz megvalósítani. Kitartóan küzdött, és rengeteg energiát fektetett abba, hogy hátrányos helyzete ellenére a legjobbak közé kerüljön. És így is lett: 17 évesen már magyar bajnok úszó volt, 19 éves korában pedig bekerült az olimpiára készülő válogatottba.
Halassy Olivér mind úszóként, mind vízilabdázóként rendkívüli eredményeket ért el. Mindkét sportágban számos magyar bajnoki címet szerzett, és az Európa-bajnokság dobogójának legfelső szintjére is felállhatott – vízilabdázóként háromszor is.
Halassy
(h/t: wikipedia)
Ahogy a fenti képet megnézted, elsőre talán fel sem tűnt, hogy a jobb szélen álló Halassy Olivér csak egy lábon áll. Akaraterejéről rengeteget elárul az, amit az 1931-es párizsi EB-n művelt. A magyar férfi vízilabda válogatott címvédésre készült, és csapattársaival együtt Halassy mindent beleadva küzdötte végig a Belgium elleni döntőt. Az eredmény nem is maradt el: Magyarország ismét Európa-bajnok lett. Ám a győzelem után Halassy Olivér otthagyta az ünneplő csapatot – neki még dolga volt. A vízilabda döntő után két órával ő már ismét a medencében volt: ezúttal az 1500 méteres gyorsúszás Európa-bajnoki címe volt a tét. Csonka lába miatt a fordulóknál mindig hátrányba került ellenfeleivel szemben, ám felkészültségének és fantasztikus küzdeni akarásának köszönhetően az egyenes szakaszokban kompenzálni tudta hiányosságát, és a döntőt megnyerve bebizonyította: a lehetetlen csak azok számára létezik, akiknek nincs elég akaraterejük. Mert mit csinálsz, ha mozgássérültté válsz, és nem létezik még paralimpia? Beállsz az épek közé – és nyersz.
A következő évben a válogatott tagjaként megszerezte Magyarország első vízilabda olimpiai bajnoki címét, majd négy év múlva ismét a dobogó legfelső szintjére állhatott. Mindezt az a srác tette, aki 8 évesen elvesztette az álmait, de csonka testtel is képes volt még magasabbra kapaszkodni, mint azt talán valaha is hitte.
Halassy Olivér történetéhez hozzátartozik az a szomorú tény is, hogy földi élete tragikusan hamar véget ért: 1946-ban, mindössze 37 évesen a háború utáni fosztogatásban rablógyilkosság áldozata lett. De a rövid idő alatt, amit itt töltött, nemcsak a sporttörténelembe írta be magát, hanem egy nagyon fontos útmutatást adott mindannyiunk számára: amit mások lehetetlennek tartottak, azt ő megvalósította.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Érdekesen működik az emberi agy. Amit nem képes befogadni, azt
Tovább
A legtöbb embernek sokszor nem is egy másik emberrel van
Tovább
Néha túl nagy a fájdalom ahhoz, hogy újra hinni tudj
Tovább
Esélyek. Mindig arról beszélünk, mennyi esélyünk van. Vagy mennyi esélye
Tovább
A jóérzésű ember örök dilemmája ez: engedjek megint én, vagy
Tovább
Amíg élünk, remélünk – tartja a régi mondás. Ez igaz
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük