Vannak egyértelmű(nek tűnő) dolgok. Sőt, a legtöbb dolog, ami történik Veled, az ilyen. Ha megbetegszel, az rossz. Ha ellopják az értékeidet, az rossz. De még ha csak a buszt késed le, akkor is bosszankodsz, és ha a többséghez tartozol, akkor panaszkodsz is apróságok miatt. Ha viszont valami jó dolog történik, azt elkönyveled az élet természetes részeként, és ösztönösen úgy gondolod, hogy nincs is más tennivalód. Ez a rövid tanmese remélem emlékeztetni fog arra, hogy ez nem így van.
*****
Élt egyszer egy idős gazda, aki egész életében keményen dolgozott a termőföldjén. Egyik reggel a házából kilépve kellemetlen meglepetés érte: a lova nyom nélkül elkóborolt. „Micsoda balszerencse!” – sóhajtoztak együttérzéssel a szomszédai.
A gazda erre csak így válaszolt: „Talán.”
gazda
Másnap azonban a ló visszatért gazdájához, és mindenki nagy meglepetésére három másik vadló is vele tartott. „Milyen csodálatos meglepetés!” – örvendeztek a szomszédok.
„Talán.” – felelte a gazda.
Nem sokkal később a gazda fia elhatározta, hogy belovagolja a vadlovak egyikét, ám az ledobta és eltörött a lába. A szomszédok ismét sajnálatukat fejezték ki, hogy micsoda balszerencse érte a gazdát és fiát.
A gazda most is csak ennyit mondott: „Talán.”
Mindössze néhány nap telt el a baleset óta, mikor is katonák érkeztek a faluba, hogy a fiatal férfiakat elvigyék magukkal a háborúba. Mivel a gazda fia törött lábbal alkalmatlan volt a besorozásra, így ő otthon maradhatott. A szomszédok örömüket fejezték ki, hogy végül milyen jól alakultak a dolgok.
„Talán.” – hangzott a gazda válasza.
*****
Bármi is történik Veled az életedben, mindig emlékezz erre a történetre. Ami jó, azt értékeld és őrizd meg, mert bármikor elveszítheted. Ami pedig rossz, az ne engedd, hogy összetörjön Téged, bármilyen nehéz és fájdalmas is legyen az. Neked egyetlen feladatod van: adj értelmet annak, ami történt, és hozd ki belőle a legtöbbet.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Életünk során gyakran előfordul, hogy más emberek vagy külső körülmények
Tovább
Különös alak jár csendben az utakon, be-benézegetve mindegyik ablakon. Tekintete
Tovább
Elérkezett hozzám a Liebster Award, a bloggerek vándordíja. De ahogy
Tovább
Hazudni nemcsak helyzetünk javítása érdekében tudunk – és szoktunk is
Tovább
Mindannyian tudjuk, mi a helyes. Határozott véleményt formálunk a világ
Tovább
Tükörbe nézni fájdalmas dolog. Ezért sokan meg is próbálják elsumákolni
Tovább

2 Comments

 1. Blue roses

  Szia Gabor 🙂 Ez erdekes tortenet.
  Csak egy dolgot szeretnek hozzatenni. A “talan” egy hatarozatlan szo, ami tobbmindent takarhat. Amolyan ketelkedo szonak tartom. Mindenki azt gondol moge, ami neki epp megfelel. Valami talan lehet, talan nem. Lehet pozitiv es lehet negativ is. Ebben a tortenetben mindketto elofordul.
  En szemely szerint nem tartom celravezeto szonak, mert ott van benne a lemondas is.
  Udv. Rozika.

 2. Körmendi Judit

  Kedves Gábor!
  Ez a kis történet tökéletesen passzol a mottómhoz: “Velem csak jó dolog történhet!’ – Talán… 🙂
  Írásaid életeket mentenek meg!
  Hálás köszönet érte!
  Körmendi Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük