Menjünk gyorsan! Minél előbb szerezzünk meg mindent, ami jár! Benne vagy? Naná, hiszen az élet rövid, nincs idő lassú építkezésre, körültekintésre, figyelmességre. Nincs idő lelki egyensúlyra, egészséges életmódra, megértésre és hasonló hülyeségekre.
A vállalkozó célja a gyors meggazdagodás. Bármilyen eszközzel. Az alkalmazotté az, hogy minél kevesebb munkával átvészelje a hétköznapokat. Az átlagos vásárló a legközelebbi és/vagy legolcsóbb élelmiszerre (vagy annak nevezett produktumra) hajt, aki pedig sok emberrel dolgozik egyszerre – akár egy üvegablak mögül, akár egy üvegpalota irodájának bőrfoteléből –, az egy-egy ember papírdarab mihamarabbi elintézésére törekszik. A szemetet sem hasznosítjuk újra, mert minek. Elfér az még.
ido
Olyanra nem pazaroljuk az időnket, ami nem hoz gyors eredményt. Nem véletlenül váltak annyira népszerűvé a kéthetes fogyókúrák, az egy hónapos szuperhőssé változtató fitnesz programok, az azonnali meggazdagodást garantáló online munkák és a jobb életet kínáló propaganda szövegek. Nem véletlen az sem, hogy hülyén néznek arra, aki kiengedi a pókot a lakásból és nem lecsapja, ahogy az sem, hogy sokan úgy képzelik, az az igazi segítség a hajléktalannak, ha kap 100 forintot a kalapjába.
Azonnali eredmény kell. Aztán egy befoltozott zsákot tovább cipelve haladni tovább, mintha minden tökéletesen rendben lenne. Csakhogy gyorsan haladni és messzire jutni két különböző dolog. És ritkán van átfedés a kettő között. Kihasználhatod a testedet, visszaélhetsz az egészségeddel, megvonhatod magadtól a mozgást, a minőségi ételeket és az alvást is – egy ideig. Egyszer viszont besokall a szervezeted, és jó eséllyel hamarabb, mint számítanál rá. Persze, odébb lesz az még – gondolhatod –, de az az igazság, hogy ezt nem fogod tudni időzíteni. Csak abban lehetsz biztos, hogy ha nem változtatsz, bekövetkezik. Az időpontja lesz majd a meglepetés.
Törtethetsz előre a munkádban másokat eltiporva, de egyszer neked is segítségre lesz szükséged. Az erő és a hatalom soha nem konstans. Feljutni a csúcsra sokkal könnyebb, mint fent is maradni, és aki fent tud maradni, az soha nem egyedül képes erre. Ha viszont a körülötted lévő emberek csak félnek tőled, de nem tisztelnek, akkor senki nem fogja nyújtani a kezét, amikor már nem muszáj.
Elhanyagolhatod az emberi kapcsolataidat, akár a saját gyermekeidet is, de később rengeteg problémád lesz velük. Meg nekik is önmagukkal, és így mindenki mással. Rengeteg emberi élet válik zsákutcává, mert valamikor született egy döntés, mely így szólt: erre nekem most nincs időm. Mert nem hozott azonnali eredményt, vagy mert a döntés következményei talán fel sem merültek az ítélethozó fejében.
Ahogy Nietzsche írja Im-ígyen szóla Zarathustra című művében: „Magasra dobtad ugyan a követ, de te reád esend az vissza.” És igen, előbb-utóbb minden kő visszaesik. Élhetsz kényelmesen, kiaknázva környezeted természeti erőforrásait, kihasználva másokat, háttérbe szorítva a párkapcsolatodat, elhanyagolva a gyerekedet, vagy épp az egészségedet, de ez a kő is vissza fog esni. És nemcsak a saját fejedre, hanem azokéra is, akik szeretnek vagy csak függnek tőled.
Mielőtt kapni akarsz, nézd meg, mit tudsz adni másoknak. Mielőtt nagyobb vagyonra vágysz, nézd meg, hogy milyen értéket tudsz teremteni a szűkebb vagy tágabb környezetedben. És mielőtt belevágsz egy instant sikert ígérő csoda módszerbe, gondold végig, hogy öt vagy tíz év múlva hogyan akarsz élni. Mert az a kő, amit ma feldobsz, akkor fog visszaesni.
Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül.
Ha messzire akarsz jutni, menjetek együtt.”
Afrikai közmondás

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Az önutálat kultúrájában élünk
Gondolj egy pillanatra azokra az emberekre, akiket őszintén szeretsz. Te
Tovább
Mindennapi Motiváció – Arthur Boorman
Nemrég Mindennapi Motiváció címmel elindítottam egy sorozatot, melyben inspiráló történeteket osztok meg.
Tovább
Hová tűnnek az érzelmek?
„Imádlak! Örökké szeretni foglak!” – mondja túlcsorduló érzelmektől fűtve az
Tovább
Mindennapi Motiváció – Lehet így is élni
Vannak olyan emberek, akik végigszenvedik az életüket egy olyan munkahelyen,
Tovább
Hic sunt dracones
Ez a három szó szerepelt állítólag a középkori térképek azon
Tovább
Akinek nincs, az még abból is adni akar
Néha úgy tűnik, hogy az emberiség kezd elembertelenedni. Úgy tűnik,
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük