Vannak sokkoló élethelyzetek. Van, amikor lefagysz, mert el sem hiszed, hogy a másik meg meri tenni azt veled, amit éppen tesz. És van, amikor azért merevedsz le, mert lebénit a közelgő veszély, vagy annak lehetősége.

Valaki visszaél a bizalmaddal. Vagy valaki megfenyeget. Valaki le akar járatni. Vagy korlátozza a lehetőségeidet.

Te pedig csak állsz lebénult aggyal és lebénult testtel. Nincs megoldás a szemed előtt. Nem vagy erre felkészülve. Túl közel van a veszély, túl nagy a veszteség lehetősége.

Hányszor élted meg ezt? Ha igazán szerencsés vagy, talán egyszer sem, de ha az emberek többségéhez tartozol, akkor tudod, miről beszélek. És bár megélted már sokszor, azzal is tisztában vagy, hogy jó eséllyel legközelebb is így lesz. Legközelebb is lemerevedsz. Legközelebb is kiszolgáltatottan várod, hogy döntsenek a fejed felett.

De tudod, előbb-utóbb a szarvas is elkezd rohanni. Egy ideig áll a fák között, amikor észreveszi a közeledő embert, de ha a mozdulatlanság stratégiája nem válik be, akkor mozdulni kezd. Amilyen gyorsan csak tud. Ő az életéért fut, de valahol Te is. Valahol Te is az életedről döntesz, amikor vagy azt választod, hogy kiszolgáltatottként várod a sorsodról az ítéletet, vagy pedig azt, hogy elindulsz valamerre.

Az elindulás időnként menekülést jelent. Máskor megszabadulást a múltadtól, és a felépítését egy másfajta életnek. Az elindulás néha egy impulzus hatására jön, máskor előre tervezett, de ami közös, az az, hogy felismered: egy helyben maradni már az életedbe kerülhet.

Mozgásban maradni.

Ez az egyik legfontosabb tanács az élethez. Ahogy az áramló víz sem poshad meg, úgy a mozgásban lévő ember sem sorvad el. Nem sodródik kiszolgáltatottként a mások által duzzasztott elvárás-tengeren. Nem teszi függővé a boldogságát attól, hogy valakitől megérkezik-e az engedélye erre. Nem fél hibázni (vagy ha fél is, szembenéz a félelmével), nem fél rosszul dönteni, hanem dönt, halad, aztán módosít, ha szükséges.

Mozgásban maradni. Ahogy nagy baj esetén a szarvas is megteszi.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Kereshetsz újat. Kereshetsz izgalmat. Kereshetsz valakit, akivel újra megéled a
Tovább
Értem én, hogy sietsz. Azt is megértem, hogy pontosan tudod,
Tovább
Időnként megdöbbenek, hogy beszélnek egymással emberek, akik állítólag szeretik egymást.
Tovább
Rengeteg dolgot megtanulunk az iskolában. Töménytelen mennyiségű információt táplálnak az
Tovább
Sok a szabály. Sok a tanács, a korlátozás, a kötelező
Tovább

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük