Elég torz kép él sokak fejében a női-férfi együttműködésről. A férfi hozza a pénzt, a nő gondoskodjon a családról és a házról. A férfi mutatja az irányt, a nő engedelmesen követi. Egyértelműnek vélt szerepek, amelyekből kimozdulni nemcsak bűn, de sokak számára egyenesen elképzelhetetlen. Pedig ez a gondolkodásmód rengeteg kapcsolatot megnehezít, vagy akár el is lehetetlenít. Nemrég találkoztam egy történettel, ami pontosan erre világít rá.
*****
Egyik nap egy barátom átugrott hozzánk egy kávéra. Jót beszélgettünk az élet dolgairól, aztán egyszer csak felálltam és így szóltam: „Bocsánat, mindjárt jövök, gyorsan elmosogatok.”
Úgy nézett rám, mintha legalábbis azt mondtam volna, hogy űrhajót építek, majd csodálattal vegyes zavarral a szemében ezt mondta: „Örülök, hogy segítesz a feleségednek. Én nem segítek az enyémnek, mert amikor megtettem, semmilyen kedves dicséretet nem kaptam tőle. Múlt héten felmostam a padlót, és még csak meg sem köszönte.”
Visszaültem hozzá, és elmagyaráztam neki, hogy mit gondolok erről. „Én nem segítek a feleségemnek. Nem segítségre van szüksége, hanem egy társra. Az élet minden területén, így otthon is. Lehet, hogy a társadalom szétválaszt bizonyos szerepeket, de házimunkát végezni nem segítség.
Nem segítek a feleségemnek kitakarítani a házat, hanem azért takarítok, mert én is itt élek, és az én feladatom is ezt megtenni. Nem segítek a feleségemnek főzni, hanem azért főzök, mert én is éhes vagyok. Nem segítek a feleségemnek elmosogatni az edényeket, hanem azért csinálom meg, mert én is használom azokat. Nem segítek a feleségemnek kimosni, kiteregetni és összehajtogatni a ruhákat, hanem azért teszem, mert az enyémek is köztük vannak. Nem segítek a feleségemnek a gyerekekkel való foglalkozásban, mert ők az én gyerekeim is, és apaként az én feladatom is, hogy foglalkozzam velük. Nem segítség vagyok itthon, hanem a ház lakója és a család tagja.
Ami pedig a dicséretet illeti, mikor fordult elő legutóbb, hogy megdicsérted a feleségedet, miután kitakarította az egész házat, kimosta a ruhákat, lecserélte az ágyneműhuzatot, megfőzte a vacsorát, megfürdette a gyerekeket, megszervezte a heti teendőket? Mikor mondtad neki utoljára mindezért azt, hogy „hű, fantasztikus vagy, édesem!”?
Teljesen idegen gondolatok ezek számodra? Furcsán nézel? Amikor életedben egyszer felmostad a padlót, glóriát vártál a fejed fölé. Milyen alapon? Nem gondolkodtál még el ezen, barátom?
Nyilván azért, mert a macsó kultusz veled is elhitette, hogy minden a feleséged feladata. Hogy neked a kisujjadat sem kell mozdítanod azért, hogy mindezek a feladatok el legyenek végezve. Ha elismerésre vágysz, adj elismerést Te magad. Viselkedj úgy, mint egy valódi társ, ne úgy, mint aki vendég otthon, és csak enni, aludni, fürödni, meg az egyéb szükségleteit kielégíteni jár haza. Érezd magad otthon a saját házadban.
A változás társadalmunk gondolkodásmódjában a saját otthonainkban kezdődik. Váljunk valódi társaivá egymásnak, és tanítsuk erre a gyerekeinket is.”
(Ismeretlen szerző)
*****
Az egymástól való elidegenedés egyik legbiztosabb módja az, ha eszközként tekintünk a másik emberre. Nem kell ehhez tudatosan lenézni őt; elég csak követnünk azokat az ostoba berögződéseket, amiket nemcsak szűk környezetünk, hanem gyakran még a széles körben elfogadott társadalmi elvárások is táplálnak.
Érdemes időnként elgondolkodnunk azon, hogy a szokásaink hosszútávon építenek-e vagy rombolnak. Érdemes újra felfedeznünk azt, amit természetesnek veszünk, ezért nem is értékelünk. Érdemes a nemek között ellentétek helyett kapcsolódási lehetőségeket keresnünk. Mert nem kell minden férfinak seggfejnek lennie, és nem kell minden nőnek elnyomásban élnie.
Akár meg is becsülhetjük egymást. Érdemes kipróbálni, működik.
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Kérlek, segíts eljuttatni hozzájuk is.
Ha személyes segítségre vagy új impulzusokra van szükséged, várlak szeretettel a személyes tanácsadásomon.