Érezted már magad gyengének és bizonytalannak? Érezted azt, hogy már csak a remény maradt, valahol mélyen, és abból sem sok?
Nem tudsz mindig erős maradni. Egyszerűen nem megy. Akármilyen céltudatos és kemény is vagy, időnként elbizonytalanodsz önmagadban. Talán nincs is értelme annak, amit csinálok? Lehet, hogy az út, amin járok, sehova nem vezet?
Nem csak benned merülnek fel ezek a kérdések; néha mindannyian megtorpanunk. Csak az nem, aki zuhan. De aki felfelé próbál haladni, az egész biztosan találkozni fog a kétellyel és a gyengeséggel. Ha elég erős a hited önmagadban és abban, amit csinálsz, akkor hamar összeszeded magad és haladsz tovább. Mert tudod, hogy mi az igazán fontos számodra, és azt is tudod, hogy erősnek kell lenned, hogy megszerezd.
ragadozo
De néha nem rajtad múlik. Néha úgy kerülsz padlóra, hogy semmit nem tehetsz ellene. Ilyenkor érzed, mennyire igazságtalan az élet. Miért jut annyi szenvedés neked, míg mások gond nélkül haladnak előre, vagy egyszerűen csak vidáman élik könnyű életüket? Miért nem mindenki ugyanazon az akadálypályán fut?
Ha így érzel, akkor szembe kell nézned egy fájdalmas ténnyel: rossz játékszabályokat tanultál meg a játék kezdetén. Hiába nézel folyton oldalra a másik pályákra. Hiába próbálsz azonos feltételeket követelni az élettől. Ezt a játékot nem így kell játszani. A játékszabály egyszerű: a vetélytársad nem a melletted lévő pályán szalad, hanem egy nappal mögötted. Egyetlen emberrel tudod valóban összemérni magadat, és ez tegnapi önmagad. Ha nála jobb vagy, jó úton haladsz.
De ha mindenáron kifelé akarsz nézelődni, és ott keresed a játék szabályait, akkor íme egy, amire jó, ha mindig emlékszel. Egy szabály, ami érvényes volt akkor is, amikor Te még nem kezdted el a játékot, és igaz lesz azután is, hogy befejezed. De az, hogy mikor fejezed be és az, hogy addig hogyan játszol, nagyban függ attól, megérted-e ezt a szabályt, amit egy kínai mondás tökéletesen megfogalmaz: 弱肉强食 – A gyenge húsa az erős étke.
Ha gyenge vagy, a világ nem fog rád várni, hogy megerősödj. Lesznek, akik szeretetből, vagy szánalomból segíteni fognak. De mindig lesznek olyanok is, akiket a Te gyengeséged táplál.
Gyengének lenni kényelmes. Tudom, hogy a dzsungel törvényei napjaink jótékony társadalmában már nem olyan élesen ütköznek ki. Már nem azonnal válik áldozattá a gyenge, hanem szép lassan, hosszú évek alatt. Ha gyenge vagy, a társadalom fenntart. Ha szerencséd van, egész problémamentesen át is vészeled az éveket, amíg játékban vagy. De ha erre játszol, akkor mindig rá leszel szorulva másokra. És mindig lesz, aki belőled táplálkozik. Végigmész az úton anélkül, hogy megértetted volna a játék lényegét. Itt nem az nyer, aki valahogy elvergődik a célig, hanem az, aki minél több csodálatos dolgot vett észre útközben, és minél több csodálatos dolgot tett maga is.
Lehetsz gyenge időnként – mindenkivel megesik néha. De ha úgy döntesz, hogy hosszútávra rendezkedsz így be, akkor csak két lehetőséged marad: vagy az erős eledelévé válsz, vagy saját magadat emészted fel.
Vagy választhatod azt, hogy erős leszel. Nem az a fajta erős, aki a gyengét megtaposva lép feljebb, hanem az, aki nemcsak saját magát képes felemelni, hanem másokat is. És ha ezt választod, akkor a világ kinyílik előtted, rengeteg lehetőséget kínálva számodra.
De ne várd, hogy soha nem leszel gyenge. A kudarccal nem utoljára találkoztál, ha tetszik, ha nem. Az viszont csak rajtad múlik, hogy mit kezdesz vele; összetörsz alatta, vagy felhasználod. Csak az tud igazán erős lenni, aki tudja, milyen gyengének lenni.
Nem számít, hogy mekkora csapás ért. Nem számít, hogy milyen gyenge vagy, és nem számít az sem, hogy mennyire fáj. Ha a szívedre teszed a kezed, és még dobog, akkor élsz. És ha élsz, akkor erősnek kell lenned.
„Ha nem vagy elég erős, hogy a saját feltételeidet érvényesítsd az életben, akkor kénytelen leszel elfogadni azokat a feltételeket, amiket az élet kényszerít rád.”
T. S. Eliot

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Mindannyian tudjuk, mi a helyes. Határozott véleményt formálunk a világ
Tovább
Talán nincs nagyobb tragédia annál, ha egy élet úgy fejeződik
Tovább
Lehangolt vagy. El kéne kezdened, de nincs hozzá kedved. Nincs
Tovább
Nem minden történik a saját döntéseid szerint az életedben. Vannak
Tovább
Sok olyan embert ismerek, akinek egyik pillanatról a másikra összeomlott
Tovább
Most miért vagy így meglepve? De tényleg... Miért nézel értetlen
Tovább

2 Comments

 1. Kedves Éva, nagyon szépen összefoglaltad két szóban az egyik legfontosabb dolgot az életben: szeretetteljes erő.
  Köszönöm szépen, és én is a legjobbakat kívánom szeretettel! 🙂
  Gábor

 2. Dósa Fülöp Éva

  Kedves Gábor!
  Köszönöm.
  Örök igazságokat sikerült megfogalmaznod. Érteni pedig mindenki a saját fejlettségi szintjén képes érteni. De minden nappal egy kicsit pontosabban. Fontos igazság: csak ömnagadhoz tudod érdemben magadat hasonlítani.
  A lényeg, hogy “… választhatod azt, hogy erős leszel. Nem az a fajta erős, aki a gyengét megtaposva lép feljebb, hanem az, aki nemcsak saját magát képes felemelni, hanem másokat is. És ha ezt választod, akkor a világ kinyílik előtted, …” Szeretetteljes erő.

  Áldott légy, és kívánok neked is egyre több ilyen szeretetteljes erőt, hogy meg tudd fogalmazni segítő gondolataidat, tapasztalataidat.
  Szeretettel, Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük