Lehangolt vagy. El kéne kezdened, de nincs hozzá kedved. Nincs meg a motiváció.
Mindannyian megéltük már ezt a frusztráló érzést, amikor a cselekvésképtelenség átveszi az ember fölött az uralmat. Hiába szeretnéd csinálni, hiába tudod, hogy fontos, mégis hiányzik valami. Valami, ami átlendíthetne a holtponton.
Még ha nem külső tényezők hatására, hanem erős belső motiváció által vezérelve is kezdtél hozzá ahhoz, amit csinálsz, akkor is lesznek olyan időszakok, amikor megtörik a lendületed. Kiválthatja ezt egy negatív esemény, de bekövetkezhet látszólag minden ok nélkül is. Hibásnak érzed magad, pedig nem vagy az. Mindenkinél előfordul – a kérdés csak az, hogy rendelkezel-e a megfelelő eszközökkel, hogy tovább haladj.
Számos motivációs módszer létezik, melyek közül valószínűleg többet már próbáltál is. Most azokat mutatom be, amik nekem működtek akkor, amikor óriási szükségem volt rájuk.
motivacio

1. Figyelj befelé!

Ez az első lépés. A legtöbben probléma esetén kifelé nézelődnek, ott keresik a kifogásokat, és ott keresik a megoldást is. Rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg magadnak, ha kihagyod ezt és egyből befelé kezdesz figyelni. Figyeld meg magadat, figyeld meg a negatív érzést, ami hatalmába kerített, és élj meg minden egyes pillanatot a maga teljességében. Ne próbálj külső tényezőkre figyelni, ne keress kifogásokat, ne magyarázkodj, csak figyelj! Mit tapasztalsz? Milyen érzések kavarognak benned? Ne próbálj menekülni előlük, hanem nyugodtan ismerkedj velük és nevezd meg őket. Adj időt magadnak!
Majd ha ezzel megvagy, kezdd el megkeresni az okát annak, amit tapasztalsz. Félsz valamitől? Nem látod a célt? Valami vagy valaki visszatart? Nem a motiválatlanság az igazi ellenséged. Találd meg a valódi okot, és ha azt megoldod, azzal a tehetetlenség érzését is felszámolod magadban.
Gyakran már ez a tudatos önreflexió elég ahhoz, hogy cselekedj. Ne hazudj önmagadnak! Ne hitesd el magaddal, hogy nincs baj, mert veled nem lehet semmi baj. De lehet. Mindenkivel lehet időnként. Nézz szembe vele, ismerd meg és szűntesd meg a valódi okot!

2. Bontsd le!

Van, hogy maga a cél rettent el attól, hogy elindulj felé. És előfordul az is, hogy már elindultál, de ahogy telnek a napok, hetek, még mindig olyan távolinak és elérhetetlennek tűnik a célod. „Ez nekem túl sok! Lehetetlen, hogy valaha is elérjem!”
A hiba nem benned van. Ezt tanultad kisgyermek korod óta, és ezt hallod a legtöbb embertől is a környezetedben. Ami nekik nem sikerül, az lehetetlen. Megtanulod, hogy vannak korlátaid, még mielőtt elérnéd őket. Ezért nem is teszed túl magasra a lécet, nehogy igazuk legyen azoknak, akik előre megmondták, hogy nem fog sikerülni. És így lesz valóban igazuk.
De ha úgy döntesz, hogy nem foglalkozol a kishitűekkel, kilépsz a komfort zónádból és folyamatosan kijjebb tolod a korlátaidat, akkor szép fokozatosan ki tudod törölni magadból azokat a koncepciókat, amik visszatartanak. Senki nem ért el soha igazán nagyszerű dolgot egyik napról a másikra. Amit ma látsz, az nem más, mint a jelenlegi helyzet. Semmi több. De több lesz akkor, ha ma egy picit hozzáteszel. Majd holnap ismét. Mindig egy picit, egészen addig, míg az átlagos nagyszerűvé érik.
Ezért fontos, hogy ne csak a végső cél legyen a szemed előtt, mert az könnyen válhat nyomasztóvá, ha még távol vagy tőle. Bontsd le a célodat apró lépésekre, és mindig csak a következőre fókuszálj. Egy híres ultramaraton futótól megkérdezték, miután megnyerte a több mint 200km-es futóversenyt, hogy hogyan volt képes fenntartani a motivációját a legnehezebb időszakokban. Azt válaszolta, hogy mindig csak a következő 15 percre koncentrált – mert mindenki képes 15 percet futni. Te is csak a következő kis lépéssel foglalkozz, és hamarosan azt veszed észre, hogy sokkal messzebbre jutottál, mint amit induláskor el tudtál képzelni.

3. Csinálj valamit!

Igen, ez elsőre furcsán hangzik. De ha bénultnak érzed magad és a legkisebb motivációt sem érzed magadban arra, hogy csináld a feladatodat, akkor csinálj valamit, aminek akár csak minimális haszna is van. Szinte mindegy, hogy mit, csak legyen valami kis eredménye. Mosogass el, tegyél rendet az asztalodon, tisztítsd le a cipődet, vagy töröld le a könyvespolcot. Mindegy, csak csinálj valamit!
Sokan arra várnak, hogy megjöjjön a motivációjuk, és aztán akarnak cselekedni. Csakhogy ez nem így működik. Ha a teljes motiválatlanság állapotába ragadtál, akkor hiába vársz, hogy majd egyszer csak nyakon öntenek egy motivációs löttyel, amitől hiper-cselekvőképesnek érzed majd magad. Sokszor éppen maga a cselekvés hozza meg a motivációt. Pont az, hogy elkezded. Mindig a kezdet az igazán nehéz.
Ha az elején nem adod át magad a tehetetlenség érzésének, akkor a folytatás legtöbbször már magától megy. Csinálj csak egy keveset és ne görcsölj! Ha úgy érzed, hogy szükséges, akkor pihentesd egy picit, majd folytasd. És ha már minimális eredményt látsz, a lendület tovább fog vinni. A lényeg, hogy ne várj, hanem kezdd el most!

4. Mozogj!

A testmozgás az egyik legjobb motiváló erő, amit a saját hasznodra tudsz fordítani. A rendszeres sport energiát és önbizalmat ad, a szervezeted hatékonyabban működik és folyamatosan újabb eredményeket érsz el, ami fenntartja a lendületet az élet más területein is. Emellett tudományosan igazolt tény, hogy a testmozgás hatására az agyban dopamin, szerotonin és endorfin hormonok szabadulnak fel, mely jobb közérzetet, de gyakran kifejezetten boldogságot is okoz. A kortizol termelését szabályozva pedig a stressz csökkentésében is segít a sport. Ráadásul nem elhanyagolható az sem, hogy azonnal érzed, hogy teljesítettél, elértél valamit.
Tehát ha instant motivációra van szükséged, akkor kapd fel a futócipőd, vedd kézbe a súlyzót, vagy nyomj le az asztalod mellett egy adag fekvőtámaszt, és hajrá, irány előre! 🙂

5. Menj ki a természetbe!

Vagy ha városi környezetben vagy, akkor legalább egy csendes, nyugodt helyre, lehetőleg növények közé. Amikor a stroke-ból való felépülés töltötte ki a napjaim nagy részét, rendszeresen kijártam sétálni az erdőbe, vagy ha úgy adódott, akkor csak a környező utcákba. A séta úgy igazán értékes, ha nincs célja; nem egyik pontból a másikba akarsz eljutni, hanem csak mész, amerre éppen kedved tartja, és elmerülsz a gondolataidban. Nekem rengeteget segített helyretenni az eseményeket, következő lépésként pedig hasznos új gondolatok születtek meg bennem arról, hogy merre tovább.
A sétának emellett hasonló hatása van, mint az előző pontban említett sportolásnak: csökkenti a stresszt és közérzetet javító hormonok termelését indukálja. A friss levegő az agyműködésedet is serkenti, és pszichésen is segít, hogy nem érzed bezárva magad. Szánj időt magadra; menj ki sétálni!

6. Hallgass zenét!

A zene gyakorlatilag az emberiség történetével egyidős. Nem véletlen, hiszen az érzelmeinkre hat.  Biztos, hogy Neked is vannak olyan számok, amiket ha meghallasz, egyből jobban érzed magad. És valószínűleg olyanok is, amiknek a hatására úgy érzed, képes vagy az autódat is a fejed fölé emelni. Tartsd kéznél ezeket a számokat! Ha elfogy a lendületed, a zenére mindig számíthatsz.
Kialakíthatsz zenéhez kapcsolódó szokásokat is, melyek beépülnek a mindennapjaidba. Például kiválaszthatod a számodra leginkább motiváló számot munkához, egy másikat sportoláshoz, és így tovább. Ezeket nem hallgatod unalomig, hanem csak akkor játszod le, mielőtt hozzákezdesz az adott tevékenységhez. Így ha alacsony a motivációs szinted, a zenével indítasz, amivel fenékbe billented saját magadat, és a szokás ereje már tovább fog vinni.

7. Nézz meg másokat!

Nem kell minden harcot egyedül megvívnod. Vannak, akik a Tiédhez hasonló, vagy akár sokkal nagyobb csatában is győzedelmeskedtek. Olykor úgy, hogy minden ellenük szólt. Ők mégsem adták fel, és a kitartásuknak köszönhetően el is érték a céljukat. Sok ilyen ember van, és ha egyedül érzed magad a küzdelmedben, akkor csak annyit kell tenned, hogy megnézed, ők mit értek el és hogyan csinálták.
Az interneten rengeteg motivációs videót, cikket, életrajzot és történetet találsz. Itt a Használd fel oldalon a Mindennapi Motiváció sorozatban rendszeresen találkozhatsz olyan emberek történeteivel, akik bebizonyították, hogy a lehetetlen nem létezik. Meríts erőt ezekből és érezni fogod, hogy amit Te leküzdhetetlen akadálynak gondoltál, az csak egy következő lépcső ahhoz, hogy erősebb és értékesebb emberré válj.

8. Emlékezz!

Használhatsz negatív motivációs erőt is, ha úgy érzed, hogy ez az, ami segít. Gondolj vissza arra, milyen kegyetlenül rossz érzés kerített hatalmába legutóbb, amikor motiválatlan voltál és nem csináltál semmit. Vetítsd előre, hogy most is ez fog következni, ha nem teszel ellene. Éld át újra azt az érzést minden részletében! Lásd kívülről magadat, ahogy szenvedsz, érezd, ahogy a gyomrod összeszorul, és érezd a testedben a fáradtságot.  Éld át újra azt az érzést, amikor feladod. És ezt a múltbéli negatív élményt használd fel arra, hogy mindent megtegyél azért, hogy elkerüld. Ez nagyon hatásos módszer tud lenni, mert belenyúlsz a saját érzelmi világodba – a saját félelmeidet használod fel.

9. Motiválj másokat!

Adni öröm. Tudja ezt mindenki, aki valaha is adott már valakinek úgy valamit, hogy nem várt érte cserébe semmit. Ha másokat motiválsz, azzal mégis úgy adsz önzetlenül, hogy közben Te magad is kapsz valamit: a tudatot, hogy megéri csinálnod, amit csinálsz. Amikor látod, hogy képes vagy segíteni azokon, akiknek szükségük van rá, akkor megerősödik a saját hited is önmagadban. Tudod, hogy arra is képes vagy, hogy a saját céljaidat elérd.
Akármilyen meglepő, nem kell nagy dolgokra gondolnod. Nem kell valakinek megmentened az életét ahhoz, hogy átlendülj saját mélypontodon. Ha teheted, mentsd meg persze. De akár csak egy kedves szó egy nem várt helyzetben, egy apró segítség a csomagok cipelésében, vagy a másik ember munkájának elismerése is elég ahhoz, hogy jó érzést váltson ki benned is. Az az igazi győzelem, amikor mindenki nyer.

10. Emeld a tétet!

Ahogy az álmaid, úgy a saját korlátaid is benned születnek meg. Amikor elbizonytalanodsz magadban és abban, amit csinálsz, akkor számít igazán, hogy egy öncélú, vagy egy Téged túlnövő álomért küzdesz-e. Ha nem kizárólag rólad szól a történet, hanem akár csak egyetlen más élőlénynek is hasznára válik az, amit csinálsz, akkor tudod, hogy folytatnod kell. Érte, értük, azokért, akik számítanak rád. Akiknek jobbá válik az élete azáltal, hogy Te itt vagy.
Ahogy az előző pontban beszéltük, bármilyen apró segítséggel, melyet másoknak adsz, a saját életedet is pozitív irányba befolyásolod. Ez pedig kihat a munkádra is, és mindarra, amiben motivációra van szükséged. De a legerősebb motiváció mégis az, ha az életed fő tevékenységei sem csak magadról szólnak. Találj egy önmagadnál nagyobb célt!

11. Nézz szembe a tényekkel!

Ha semmi nem működik a fenti tanácsok közül, akkor maradt még egy drasztikus, de hatékony motivációs forrás: gondolj arra, hogy meg fogsz halni. Mindannyiunk ideje itt a Földön véges. Vagy kihasználod az életed minden percét, vagy magadat lopod meg. Ellopod az idődet, és ezzel ellopod a lehetőségeket is az életedből. Viszont második lehetőséget nem fogsz kapni. Azt az időt, amit elloptál magadtól, soha nem kapod vissza. Nem tudhatod, mennyi időd van. Reméljük, hogy sok, de ez nem csak rajtad múlik. Ami viszont rajtad múlik, az az, hogy hogyan töltöd az elkövetkező perceket, órákat, napokat és éveket. Kihozod-e belőlük a legtöbbet? Érzed-e minden pillanatban, hogy ha most meghalnál, nem lenne hiány benned? Azért nem, mert azt csináltad, amit szeretsz és megtettél mindent magadért és azokért, akik fontosak számodra. Ha így érzed, akkor boldog ember vagy. Ha nem, akkor indulj és kezdj hozzá, hogy megvalósítsd az álmaidat!
Próbáld ki a fenti motivációs módszerek valamelyikét, vagy akár többet is egyszerre, és találd meg azt, amelyik számodra a legjobban működik. És most tedd a szívedre a kezed. Mit érzel? Dobog? Akkor még élsz. Menj és mutasd meg, hogy tényleg!
Neked melyik módszer vált be ezek közül, vagy mivel egészítenéd ki a listát? Oszd meg lent, a megjegyzéseknél.
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!